субота, 12 березня 2022 13:33

Спецтема: Війна Росії проти України

"До 700 мільйонів людей в світі можуть опинитися за межею голоду через війну в Україні" - Ярмак

В Україні за кілька тижнів має початися посівна кампанія. Від неї залежить не тільки добробут і продовольча безпека наших громадян, а й багатьох країн у світі. Через війну посівна у багатьох областях під загрозою. До 500-700 мільйонів людей в світі можуть опинитися за межею голоду без поставок зерна з України. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповідає аграрний експерт Андрій Ярмак. Він 30 років аналізує аграрні ринки світу.

Світ готується до продовольчої кризи через війну в Україні. Ми експортуємо близько 10% усієї пшениці та майже 16% усієї кукурудзи у світі. Як світ може на відреагувати, якщо через війну не буде достатньо урожаю?

Всі будуть реагувати в різні способи. Ще є Росія, яка є лідером світового експорту пшениці, і яка також зменшить виробництво і обсяги експорту внаслідок санкцій.
Замінити ці продукти нічим іншим буде неможливо. Є кілька причин. Перша - площі орної землі в світі збільшити неможливо – вони навпаки постійно зменшуються.
Друга - це базові продукти харчування, що є основою раціонів людей, особливо в найбідніших країнах світу
Третя - на фоні різкого зростання цін на газ та енергоносії, різко збільшаться і без того рекордно високі ціни на добрива, особливо азотні. Без добрив врожаї різко впадуть. А це значить, що втрати будуть не лише від відсутності експорту з України та РФ, а й за рахунок зменшення врожаїв по всьому світу.
Четверта - кормові зернові, як кукурудза з України є основою для годівлі тварин в багатьох країнах світу. Тому буде зменшуватися виробництво і м'яса, і молока.
П'ята – є ще такий важливий експортний продукт з України як соя і шроти олійних. Це також надзвичайно важливе джерело білку для сільськогосподарських тварин.
Шоста – не забуваємо про соняшникову олію. Це понад 60% світового ринку від двох країн. Це також висококалорійний продукт, який досить важко замінити в харчовій промисловості.

Матимемо мільйони смертей від голоду і це уповільнить в значній мірі розвиток людства на багато років. Навіть в багатих країнах будуть проблеми з доступом до харчів у людей з низьким рівнем доходів

Які наслідки будуть?

Це призведе до різкого зростання цін на всі продукти харчування в світі, позбавить сотні мільйонів людей доступу до базових продуктів харчування. До мільйонів смертей від голоду і уповільнить в значній мірі розвиток людства на багато років. Навіть в багатих країнах будуть проблеми з доступом до харчів у людей з низьким рівнем доходів. Зробити з цим практично нічого не можна.
І все це зробив хворий на голову Путлєр і його рабський народ.

  Андрій Ярмак - економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Це спеціалізована установа ООН, яка очолює міжнародні зусилля у боротьбі з голодом. Фото: kurkul.com
Андрій Ярмак - економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Це спеціалізована установа ООН, яка очолює міжнародні зусилля у боротьбі з голодом. Фото: kurkul.com

Україна звернулася до провідних імпортерів російського зерна з офіційним закликом ввести ембарго або суттєво обмежити поставки з Росії оскільки виручка від продажу зерна йде на фінансування військових злочинів Росії проти України. Це реально?

Теоретично все можливо, але я поки що не бачу бажання у тих країн, які знаходяться під загрозою голоду, перетворювати цю загрозу на реальність.

Відновлення нашого агровиробництва займе чимало років

Скільки людей у світі голодуватимуть через війну в Україні? Хто розраховував на наше продовольство? Чи є країни, які прямо залежать від нашого урожаю?

Офіційних оцінок немає. Але мої, дуже приблизні розрахунки, показують, що додатково до 500-700 мільйонів людей в світі можуть опинитися за межею голоду. Не отримуватимуть мінімально необхідну кількість калорій.
Хто виграє від того, що Україна втрачає ринки? Можна буде потім на них повернутися?
-Ніхто від цього не виграє – всі втрачають. Повернутися буде можна, але світ стане значно біднішим. Відновлення нашого агровиробництва займе чимало років. Якщо ми, вигравши війну, дійсно впровадимо реформи правової системи держави і підвищимо рейтинги інвестиційної привабливості країни, то цей процес можна буде пришвидшити.

Без портів експортувати нашу агропродукцію буде важко і дуже дорого

Зараз світові трейдери обходять санкції і все одно купують зерно у РФ. Нові санкції G7 про зупинку торгівлі з РФ, які зараз обговорюють покладуть цьому край?

Зупинити це можна в кілька способів. Перший – санкції. Другий - репутаційні ризики. Тобто люди, які в мережі по всьому світу показують, що вони думають про цю компанію. Інвестори змушені реагувати. Третій - заборони з боку країни.

Ціни на пшеницю сягають до $500 за тонну – це рекорд з 2008 року. Але українські аграрії не можуть її продати. Все на складах. Є вихід з цього? Є інші способи транспортування, ніж через порти?

Пшениця для нас далеко не головний експортний товар в агросекторі. Але без портів експортувати нашу агропродукцію буде важко і дуже дорого. Крім того є загроза внутрішньої продовольчої безпеки, бо польові роботи зараз практично неможливі. Тому не факт, що потрібно експортувати, щоб потім знову імпортувати.

На півдні роботи неможливі, бо там активні бойові дії. Також немає можливості отримати кредит, а значить купити добрива, насіння, пальне, засоби захисту рослин

Як готуються до посівної агрохолдинги і невеликі фермерські господарства? Де братимуть людей на роботи, якщо частина пішла воювати?

Людей взяти немає де. Це проблема номер один. Друга – на півдні роботи неможливі, бо там активні бойові дії. Також немає можливості отримати кредит, а значить купити добрива, насіння, пальне, засоби захисту рослин. Якщо навіть у тебе є гроші, то не факт, що ти можеш отримати доставку, бо часто склади або знищені або оточені ворогом. Тобто з цим все погано, а час іде.
Майже ніхто зараз не може проводити польові роботи. В багатьох регіонах фермери роздають безкоштовно молоко, ріжуть тварин і роздають м'ясо. Але вічно це робити неможливо, бо їм також потрібно купувати корми і інші компоненти. Відповідно, починається вирізання поголів'я. І це справді трагедія.

Зараз дефіцит дизелю. В деяких областях його просто нема. Також є нестача насіння, добрив, засоби захисту рослин Лишилося те, що було на складах і ціни ростуть з кожним днем. Як бути з цим?

Єдиний вихід – якомога швидше розбити ворога і очистити землю України від цієї погані. Ну й взаємодопомога, звичайно.

Україна до кінця 2022 року практично не зможе відновити системного експорту продуктів харчування

Сумщина, Миколаївщина, Чернігівщина, Одещина, Херсонщина, де традиційно займаються агровиробництвом зараз в зоні бойових дій. Десь окремі райони. Десь значні території. Так як і окремі райони Луганщини і Донеччини. Як будуть сіяти там?

Поки що такої можливості немає в зоні бойових дій. Враховуючи розвиток ситуації, її особливо і не буде.

Як можемо вийти на довоєнний рівень урожаю?

Війна ще тільки почалося. Коли вона закінчиться – невідомо. І от тільки тоді можна буде говорити про те, скільки років знадобиться, щоб відновитися. Вже зараз, якщо все припиниться в цей момент, Україна до кінця 2022 року практично не зможе відновити системного експорту продуктів харчування.

Уряд запустив програму допомоги аграріям. Це спрацює?

Головна програма підтримки аграріям зараз надходить від ЗСУ – зачистка країни від нечисті. Спрацюють чи ні держпрограми буде залежати від ефективності дій ЗСУ з підготовки посівної в Україні.

Кабмін в умовах воєнного стану встановив нові правила експорту низки сільськогосподарських товарів. Зокрема, не можна вивозити овес, просо, гречку, цукор, сіль, жито, велику рогату худобу та м'ясо. Так хочуть уникнути продовольчої кризи? Це допоможе?

Так, це абсолютно необхідні і обґрунтовані дії під час війни. Особливо, коли війна йде в настільки нерівних умовах.

Зараз ви читаєте новину «"До 700 мільйонів людей в світі можуть опинитися за межею голоду через війну в Україні" - Ярмак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути