понеділок, 12 листопада 2012 21:32

Після виборів Янукович відмежувався від Партії регіонів і став над нею - експерт

Після виборів Янукович відмежувався від Партії регіонів і став над нею - експерт
Володимир Цибулько: ПР змогла виграти і без Януковича. Фото: real-politics.org

Президент Віктор Янукович відмежувався від Партії регіонів на виборах.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько.

Говорячи про те, чому Янукович майже не коментує ситуацію, яка склалася довкола проведення парламентських виборів та майже не з'являється публічно протягом останніх двох тижнів, експерт наголосив:

"Тут є дуже прагматичний момент розподілу зобов'язань. Янукович привітав з результатами виборів і їхнім успішним проведенням. Але це ж вже не боротьба Януковича, це боротьба партії. Парламентські вибори - це поле змагання саме для політичних партій. Це не його персональне поле боротьби, хоч він і є один із лідерів Партії регіонів".

Цибулько додав: "Янукович фактично став над Партією регіонів. Його у списках не було, бо якби він був у списках, тоді можна було б говорити, що це партія президента. Хоч взаємини ПР і Януковича не перервані, але цього разу відсторонення Януковича поставило його над ПР. Політичні партії написали для себе закон, провели для себе вибори, отримали для себе результати. Коли б весь виборчий процес зайшов у таку текучу фазу, тоді потрібно було б втручання і президенат, і всього світу".

Політолог підкреслив, що прямого впливу президента на хід парламентської кампанії не помічався: він же не закликав голосувати за Партію регіонів, і на білбордах ПР не було його обличчя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Батьківщині" бачать світле майбутнє України крізь дострокові президентські вибори

"Згадаймо 2007 рік, коли Ющенко фактично напряму боровся за результати "Нашої України", будучи президентом. Зараз такого не було", - зауважив Цибулько.

Він також додав, що питання Януковича у тому, що по суті, його вплив на виборчу кампанію заключався в іншому - у певному формуванні міжнародної позиції України в контексті виборів.

"Тут можна говорити про те, що його гра на міжнародного полі дещо дала змогу партіям, особливо Партії регіонів, всередині поборотися з більш вигідної позиції. Але ПР і без Януковича змогла отримати більшість у парламенті, - підкреслив експерт. - Фактично, є так звані канонічні території, є партійна інфраструктура і є доступ до адміністративного ресурсу. Зрозуміло, що правляча партія цим користується. Але якщо порівнювати знову таки результат ПР і результат "Нашої України" у 2007 році - це суттєва різниця. Бо та сама "Батьківщина" не мала можливості грати з президентської позиції, але все таки тоді набрала значно більше".

Зараз ви читаєте новину «Після виборів Янукович відмежувався від Партії регіонів і став над нею - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути