понеділок, 12 листопада 2012 10:30

Об'єднана опозиція не матиме шансів на президентських виборах 2015 року — Чемерис

Об'єднана опозиція не матиме шансів на президентських виборах 2015 року — Чемерис
Володимир Чемерис: найбільше шансів на президентство у Януковича. Фото: ukrinform.ua

Для українців було б краще, щоб президент обирався у парламенті. Однак, партія влади на це не піде.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів громадський активіст Володимир Чемерис.

"Не думаю, що є якісь підстави для дострокових виборів президента. Партія регіонів отримала більшість у парламенті і, на жаль, немає ніяких причин, щоб їх проводити достроково. Відбуватимуться вони, скоріше за все, через загальнонародне голосування. Хоча я є прихильником парламентської республіки. Президент обраний у парламенті, має менше повноважень і він більше підзвітний конкретному органу. Коли ми говоримо про те, що у нас є президентський авторитаризм, то загальнообраний президент отримує легітимізацію від всіх виборців, стає невразливим від критики і, по суті, не може звітуватись перед конкретним органом. Тому я за те, щоб президент обирався в парламенті. Зараз на це Партія регіонів не піде, вибори будуть загальнонародні", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не витримає президента Януковича до 2015 року — опозиція

На думку активіста, найбільше шансів на перемогу в президентських перегонах має Віктор Януковича.

"Зараз важко оцінювати шанси на президентство основних претендентів, бо ще 2,5 роки. Все залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація. Враховуючи, що "Батьківщина" показала не досить високий результат на виборах, не запропонувала жодних системних змін і соціальних реформ, не думаю, що Об'єднана опозиція матиме якісь шанси на цих виборах. Сподіваюсь, що так само шансів не матиме відверто фашистська партія "Свобода". В такій ситуації, не залежно від того, де буде голосування, найбільше шансів має Янукович. На жаль, але це так", - додав він.

Будувати якісь прогнози щодо того, чи вийде на волю Юлія Тимошенко і чи зможе вона взяти участь у цих виборах, Чемерис не береться.

"В неї термін ще не закінчився, але цілком можливо, що буде амністія і вона зможе взяти участь у виборах. По результатах парламентських виборів ми не бачили збільшення електоральної підтримки. На її підтримку збираються не дуже чисельні мітинги. Це пов'язано з тим, що одного разу вона вже була при владі, і ситуація ні в соціально-економічному плані, ні в плані громадянських прав і свобод за уряду Тимошенко і за уряду Януковича-Азарова мало відрізняється. Тому вона б отримала приблизно ту підтримку, яку отримала 2010 року", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" прагне виставити українські суди на загал

На думку Чемериса, скоро в Україні має з'явитися нова політична сила.

"Я б хотів, щоб з'явилася не нова людина, а нова сила. В першу чергу сила соціальна, яка б запропонувала соціальні реформи, які дуже потрібні Україні. Запропонувала шлях до демократії, який би полягав в тому, що буде ліквідовано президентський авторитаризм. Тоді б ми не залежали від конкретної особи, яка стає на чолі країни. Думаю, така сила має з'явитися",- зауважив він.

Зараз ви читаєте новину «Об'єднана опозиція не матиме шансів на президентських виборах 2015 року — Чемерис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути