понеділок, 10 грудня 2012 12:12

"Підемо до Верховного Тераріуму на зло зміям, які там сидять": "Свобода" провела з'їзд
7

Олександр Бондар
Фото: Фото: svoboda.org.ua
Ірина Фаріон
Андрій Іллєнко
Андрій Мохник
26-й з'їзд "Свободи"

У київському Будинку кіно 8 грудня відбувся 26 з'їзд всеукраїнського об'єднання "Свобода".

"Ребята, а вы кто?", - питає нас старенька у Горлівці. А ми їй: "Бандерівці!". Вона ставить на землю кульки, хреститься і відповідає: "Слава Богу. Ну где же вы так долго были?". Тут вже у шоці ми", - розповідає зі сцени новообраний депутат-"свободівець" Андрій Мохник.

Люди сміються та аплодують, всі місця у великому залі зайняті. "Свободівці" сидять на доставлених стільцях та стоять у проходах. У залі холодно. Люди кутаються у куртки.

З'їзд розпочався об 11-й годині. Перша його частина, до 13:00, була закритою.

Посередині сцени за столом сидить лідер "Свободи" 44-річний Олег Тягнибок у голубому костюмі та вишиванці. На столі - коровай, вишиваний рушник та невеличкий мікрофон. У лівому кутку сцени - трибуна.

"Коли вже Фаріониху запросять до слова? То направду мудра жінка. Завжди знає, що сказати", - каже сивочолий чоловік у вишиванці та чорній шкірянці своєму сусіду.

"Ой, шось ти до неї не рівно дишеш, Миколо", - сміється той. Чоловік у вишиванці червоніє, штурхає іншого ліктем.

"Хочу запросити на цю сцену депутата, який набрав найбільшу кількість голосів, - Тягнибок нахиляється до мікрофона. У залі починають аплодувати. – Цей кандидат-мажоритарник балотувався у Львові та набрав 68,12% голосів виборців".

Люди встають зі своїх крісел і плескають у долоні, стоячи протягом хвилини.

"Ірина Фаріон", - голосно говорить Тягнибок після паузи. Жінка піднімається на сцену.

Одягнута у сині джинси, сірий светр, з-під якого видніється комірець білої блузки.

"Маємо пам'ятати - ми не є політичними попелюшками, - чітко вимовляє вона кожне слово. - Ми не з казки вискочили, а з дуже складної кримінальної реальності. Людині, яка живе в інтелектуальному середовищі, відразливо й огидно заходити в стіни цього Верховного Тераріуму".

Люди у залі сміються та аплодують.

"Але якщо цей Верховний Тераріум так не хоче, щоб ми туди зайшли, - продовжує вона - то, звісно, власне через те ми й зайдемо".

"Але вшкварила, так вшкварила, - каже короткострижений молодий чоловік. - Точно, тераруім".

"У жодному випадку не слід пристосовуватися чи ставати м'якшими. - веде далі Фаріон і активно жестикулює. - Адже м'яка й добра тільки перина та подушка, а все решта, що може давати життя, є твердим. Смішно виглядає в цьому світі керуватися тільки тими почуттями, що розслабляють - почуттям любові. Є ще й інші, продуктивніші почуття: протистояння, прямостояння й ненависть до зла, ненависть до тих змій, які, можливо, матимуть більшість у парламенті".

Тягнибок вручає Фаріон букет із сімох білих троянд та цілує їй руку. На сцену виходить заступник голови партії із організаційних питань Руслан Кошулинський. Несе картонний ящик.

"Ми сьогодні відзначимо наших найактивніших партійців, які добре виконували свої завдання під час виборчої кампанії. Подаруємо їм пам'ятні годинники та золоті значки", - каже він та зачитує імена за списком. Тягнибок тисне людям руки, вручає коробки із годинниками та значки.

Зі сцени спускається "свободівець" із Одеси Гліб Громов. Усміхається, крутить у руці синю коробочку. Зупиняється у проході та зазирає у середину. Там годинник із коричневим шкіряним ремінцем та позолоченим циферблатом із символікою "Свободи". Чоловік то відкриває, то закриває коробку.

"Працював у штабі, в агітаційних наметах, що тільки не робив? Найважливіша сьогодні робота "в полі", - пояснює за що його нагородили. - У нас в Одесі є чим займатися".

У коридорі Будинку кіно продають книжки та вишиванки. На столиках історичні видання, книжки про ОУН-УПА, Юрія Шухевича, збірник статей "свободівця" Юрія Михальчишина.

Сходами догори піднімається Мохник. За руку веде дворічну доньку Ярославу.

О 16:00 з'їзд закінчується.

"Найактивніших партійців нагородили, а діяльність деяких інших буде партійних суд розслідувати, - каже Тягнибок журналістам. - Треба з'ясувати питання перебування у лавах партії окремих наших "діячів". Ми не виключаємо, що деякі наші організації за порушення партійного режиму будуть розпущені. Імен не називатиму".

Зараз ви читаєте новину «"Підемо до Верховного Тераріуму на зло зміям, які там сидять": "Свобода" провела з'їзд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

270

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути