Ексклюзиви
понеділок, 19 серпня 2013 15:38

Під Київрадою вкотре переміг "Беркут"
13

Фото: Фото: Юрій Сапожников

Депутати більшості з бійками провели сесію Київради у понеділок зранку. Постраждали нардепи-свободівці Андрій Мохник, Едуард Леонов, Андрія Іллєнка та Андрій Іванчук, Степан Кубів, Віталій Ярема з "Батьківщини".

Засідання Київради мало розпочатися о 10.00 у будівлі мерії на Хрещатику, 36. Але вже з сьомої туди почали сходились співробітники міліції, вчителі та медики. За півгодини зібралось близько двох тисяч осіб. Мітинг розділився на дві частини. По один бік Хрещатика, на тротуарі біля Київради, бюджетники від мерії. По інший - активісти від "Батьківщини" та "УДАРу", їх близько ста.

"Мы люди подневольные, дирекция приказала — мы и пришли. Нам недооплатили 20% от ставки, потому что нету денег. И те хотят снять. Задолженость за декабрь-январь не заплатили, а с марта по июнь платили вовремя", - каже на вигляд 50-річна київська вчителька. Не називається. Разом з трьома колегами сидить на бордюрі, обмахується газетою. Каже, що списки складають директори, подають їх відповідальним по кожного району. Керівництво їх попередило, що мають пікетувати чотири години.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Київраді міліція послала депутата на три літери

"Дєвочки, не переживайте. Нас хоть и 20, но я написала, что 27-м", - заспокоює їх огрядна жінка в синій футболці, говорити відмовляється. Пояснює, що заборонено.

На тротуарі біля Київради тиснява. Освітяни та медики в панамках з газет, обмахуються та обливаються водою з пляшок. Літня жінка скаржиться, що їй погано.

"Не выдумывайте, Нина Петровна, еще четыре часа сидеть", - відповідає її колега.

"Ми молоді вчителі. Нам хотят снять 20% зарплаты. А партия "УДАР" портит всю малину, и не дает нам нормально митинговать", - каже молодик, років 20-ти, представляється вчителем.

Через кордон міліції намагаються пройти депутати Київради від "УДАРу" Іван Крулько та керівник фракції Олександр Клюс. Їх не пускають. Поруч із ними товпляться журналісти.

"Нам усім не байдужа перспектива розвитку Києва. Якщо повноваження Київради вибула, нам треба ввести її легітимне русло. Цей депутатський склад пересидів усі терміни. Те, що вони роблять — не задовольняє киян. Такі засідання не дарма проводять зараз, коли всі соціально активні кияни у відпустках. Рішення приймаються крадькома, щоб кожен із нас не почув їх. А з вересня місяця будуть вирішувати свої персональні питання. Нам не важливо, скільки пропрацює нова Київрада — рік чи два. Нам важливо, щоб вона була обрана у легітимний спосіб, киянами", - говорить Віталій Середа, 49 років, киянин, який пікетує через дорогу.

О 10.00 починається сесія. Проголосували 5 питань. Київрада вносить зміни до міського бюджету і перерозподіляє 98 млн грн на муніципальні надбавки. Голосує 79 депутатів при мінімально необхідному 61. Працівникам соціальної сфери перерахують надбавки до зарплат. Вносять зміни до програми соціально-економічного розвитку на 2013 рік і направляють на будівництво Подільського моста 57,5 млн грн, на виконання проектних робіт з будівництва метро на Теремки-2 і на Троєщину - 2,4 млн грн. Перерозподіляють 160 млн грн, виділених з держбюджету на реконструкцію Поштової площі, на будівництво метро на Теремки, на реконструкцію Петровської алеї, Паркової дороги, Дніпровського узвозу та ділянки від Героїв Крут до Дніпровського проїзду, а також на реконструкцію перехідної зони від парку Володимирська гірка до Києво-Печерської лаври. Окрім того направляють звернення до Верховної Ради, в якому просять провести вибори в 2015 році. Позачергова сесія триває близько 10 хвилин, після чого секретар Київради Галина Герега її закриває.

В той час народні депутати від опозиції намагались потрапити в приміщення через вікно на першому поверсі. Розбили його. До середини потрапили лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк, його однопартійці Анатолій Ярема, Степан Кубів, "свободівці" Андрій Мохник, Едуард Леонов, Андрія Іллєнко. Але там їх заблокували "беркутівці", розпочалась бійка. Нардепові від "Батьківщини" Степанові Кубіву викликали швидку, й з високим тиском повезли в лікарню "Феофанію". Нардепу-"свободівцю" Едуарду Леоніву "беркутівці" розсікли бороду. У решти депутатів кров на одязі. Вони написали заяви у міліцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співробітники "Беркуту" депутатами вибивали вікно — Соболєв

"О пів на восьму я була в приміщенні Київради. Протиснулась із іншими депутатами від більшості, які запізнились. О сьомій ліфти відключили. На кожному поверсі було повно міліції. На першому поверсі стояли Ельбрус Тадеєв і В'ячеслав Лук'янов. Цілий штаб Партії Регіонів був у 420 кабінеті начальника управління промисловості Людимли Денисюк. На четвертому поверсі в коридорі біля сесійної зали постягували меблі. Коли я пройшла до зали побачила близько 60-ти депутатів. О 8.30 вже перекрили перший поверх. І двері між поверхами", - розповіла лідер "Батьківщини" в Київраді Тетяна Меліхова. З її слів, гроші на зарплату лікарям і вчителям перекинули з програми "Турбота", які були закладені в бюджет.

"Не вистачало виходить. З кишені одних бідних перекинули в кишеню інших", - додала Меліхова.

"Ударівець" Олексій Давиденко єдиний з партії, хто потрапив в будівлю Київради. Прийшов, щоб відкрити колегам робочий кабінет.

"За кілька хвилин до сьомої депутати вже були в сесійній залі. В президії - Галина Герега та Олександр Попов. Усіх працівників мерії теж попередили, щоб вони прийшли на роботу на сьому ранку. О 10.09 вони відкрили двері зали засідань. Звідти виходив генерал Олександр Кузьмук, "регіоналка" Інна Богословська, Михайло Чечетов. Було близько 15 нардепів від регіонів", - розповів депутат Київради від "УДАРу" Олексій Двиденко.

З його слів, наступну сесію проведуть на початку вересня.

Зараз ви читаєте новину «Під Київрадою вкотре переміг "Беркут"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

123

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути