Ексклюзиви
неділя, 06 вересня 2009 15:11

Пазарбазіолу розповіла, хто "валить" гривню

Пазарбазіолу розповіла, хто "валить" гривню
В Україні відсутні фундаментальні економічні причини для різкого знецінення національної валюти.

Про це заявила глава місії Міжнародного валютного фонду Джейла Пазарбазіолу в інтерв"ю Рейтер.

Вона вважає, що гривня слабшає через політичну невизначеність і нечітку економічну політику.

"Якщо прибрати такі фактори як поведінка, очікування і подібне, то чи можна говорити, що зовнішньоторговельний баланс створює передумови для зміни валютного курсу? В даний час - ні", - зазначила вона.

"Що ж живить той тиск, який ми бачимо на ринку? Я думаю, це пов"язано з невизначеністю майбутньої політики", - заявила Пазарбазіолу.

"Коли є так багато невизначеності і ви не можете отримати чіткої відповіді, якою буде майбутня політика... все це призводить до того, що люди намагаються самі застрахуватися", - зазначила голова місії МВФ.

Пазарбазіолу заявила: "Я не закликаю людей, які йдуть на президентські вибори, стати друзями. Але коли країна в кризі, повинно бути як мінімум взаєморозуміння, що необхідно зробити. Такого немає. Кожен намагається зашкодити іншому".

За словами Пазарбазіолу, МВФ і уряд погодили прогноз зростання ВВП України у 2010 році на 3,0 відсотка в порівнянні з очікуваним за підсумками 2009 року падінням на 13-14 відсотків. Є також домовленість, що дефіцит не повинен перевищити 4,0 відсотки від ВВП.

Пазарбазіолу сказала, що МВФ поки не змінює прогнози української економіки: "Є невеликі позитивні зміни в ряді галузей, але, я не думаю, що цього достатньо, щоб змінювати наші прогнози".

За її словами, Україні необхідно терміново провести структурні реформи в енергетичному секторі. У цьому плані допоможуть кроки з реструктуризації зовнішнього боргу Натофгазу за умови згоди інвесторів. А також - підвищення для населення та комунального сектора цін на природний газ.

Глави місії заявила, що МВФ задоволений заходами оздоровлення банківського сектора, які вживаються Україною в рамках програми stand-by.

Зараз ви читаєте новину «Пазарбазіолу розповіла, хто "валить" гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути