субота, 13 листопада 2010 15:07

Партії регіонів потрібен "беззубий" доступ до інформації - експерт

Партії регіонів потрібен "беззубий" доступ до інформації - експерт

Народні депутати не хочуть жити "в прозорій кімнаті", тому й не приймають закон "Про доступ до публічної інформації". Про це сказала керівник Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна в коментарі кореспонденту.

"Хоча якщо ти обраний на посаду, то ти повинен бути відкритим. Але це дуже не хочеться можновладцям", - зазначила експерт.

Водночас Бекешкіна впевнена, що закон таки приймуть найближчим часом.

"Інакше це буде міжнародний скандал. І це значно погіршить імідж Партії регіонів у Європі. А там цього не хочуть і бояться. Тому закон буде. Але намагатимуться максимально вирвати всі зуби в закону, зробити його беззубим", - підкреслила Бекешкіна.

"Регіони" спробують закласти такі норми, які дозволять на цілком законних підставах не надавати якусь певну інформацію. Наприклад, інформацію, яка становить комерційну таємницю. Так голосування і поступки з боку партії влади можливі, коли закон залишиться беззубим і таким, що можна буде на законних підставах відмовляти у доступі до найбільш чутливої інформації: про витрати можновладців, про комерційні речі", - вважає експерт.

Як відомо, 21 жовтня Верховна Рада мала голосувати в другому читанні закон "Про доступ до публічної інформації", внесений бютівцем Андрієм Шевченком і підтриманий експертами Ради Європи.

Однак сигнальне голосування 21 жовтня показало, що закон готовий підтримати лише один депутат від Партії регіонів - Юлія Новікова.

Після цього розгляд питання перенесли на 2 листопада, однак голосування так і не відбулося. Партія регіонів заявила, що не голосуватиме за цей закон.

Водночас президент Віктор Янукович обіцяв підписати закон "Про доступ до публічної інформації".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Партії регіонів потрібен "беззубий" доступ до інформації - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути