середа, 26 червня 2013 16:45

ПАРЕ ухвалила резолюцію про розмах корупції, у тому числі і в Україні

ПАРЕ ухвалила резолюцію про розмах корупції, у тому числі і в Україні
Україна згадується у резолюції у підрозділі "Засоби для боротьби з корупцією" у справі Тимошенко. Фото: lustration.org.ua

Парламентська асамблея Ради Європи визнала корупцію серйозною проблемою в Європі, що створює загрозу верховенству права, у зв'язку з чим закликала держави-члени РЄ посилити боротьбу з цим явищем.

Мова про це йде в резолюції ПАРЄ "Корупція як загроза верховенству права", яка була прийнята в середу в Страсбурзі в ході пленарного засідання ПАРЄ.

У резолюції зазначено, що корупція ставить під загрозу нормальне функціонування державних установ та відволікає державну діяльність від свого призначення, яка полягає в служінні суспільним інтересам.

Сама резолюція носить загальний характер, без зазначення конкретних країн і прикладів, закликаючи держави-члени ратифікувати міжнародні документи у сфері боротьби з корупцією, тісніше працювати з міжнародними організаціями.

Резолюція також закликає національні парламенти внести свій внесок шляхом створення конкретних парламентських процедур контролю.

Тільки в пояснювальній записці доповідача до резолюції вказані конкретні країни з посиланням на індекс корупції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк закликав МВФ вимагати від України чітких дій по боротьбі з корупцією

"У 2012 році індекс сприйняття корупції Transparency International вказав п'ять держав-членів Ради Європи після сотні в списку 174 держав: Вірменія (105); Албанія (113); Росія (133), Азербайджан (139) і Україна (144)", - апелює доповідач.

У підрозділі пояснювальної записки "Корупція з виконавчих органах та органах міліції" доповідач вказує України у зв'язку з корупцією в міліції, привівши у приклад справу Олексія Пукача, який був "визнаний винним у вбивстві журналіста нібито по схваленню покійного міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка".

У підрозділі "Корупція в судовій системі" доповідач також вказує Україну у зв'язку зі справою судді Верховного Суду Олександра Волкова, звільненого з посади з порушенням Європейської конвенції прав людини та поновленого рішенням Європейського суду з прав людини.

Україна згадується ще тільки у підрозділі "Засоби для боротьби з корупцією" у зв'язку зі справою екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"Багато що ще належить зробити в цьому відношенні, але випадок з Україною, в якій антикорупційні заходи були використані в політичних цілях, також показує, що до цих питань слід ставитися обережно й обачно", - йдеться у резолюції.

"Звинувачення у "зловживанні службовим становищем, висунуте проти Тимошенко, насправді є прикладом, який демонструє, що жорсткими положеннями кримінального права, яке покликане боротися з корупцією, можна зловживати для політично мотивованого, виборче переслідування провідних членів опозиції", - вважають у ПАРЄ.

Зараз ви читаєте новину «ПАРЕ ухвалила резолюцію про розмах корупції, у тому числі і в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути