середа, 15 травня 2013 17:12

Українська економіка рухається за інерцією

  Олена БЄСЄДІНА, 38 років, викладач Київської школи економіки
Олена БЄСЄДІНА, 38 років, викладач Київської школи економіки

Європейський банк реконструкції та розвитку погіршив свої економічні прогнози й заявив про необхідність термінових структурних реформ у країнах Європи з ринками, що розвиваються. ЄБРР передбачає, що Україна цьогоріч матиме уповільнення економіки. Вона надто залежна від процесів у єврозоні, Росії та критично потребує реформ, зазначають експерти

– Ми РУХАЄМОСЯ ЗА ІНЕРЦІЄЮ і не вигадуємо нічого нового. Старі підприємства закриваються, нових не створюють. Так може тягнутися роками, але без жодного розвитку. Ніхто не пропонує проектів на перспективу. Підприємці щодня стикаються з тим, що рівності перед законом нема, тендери проводять непрозоро, дотації з бюджету отримують тільки певне коло наближених до влади. Конкуренція не розвинена, а саме вона могла б робити ринок ефективним і виводити з нього слабких.

Україна з радянських часів робить ставку на важку промисловість. Держава підтримує металургію й хімічну галузь. Це – ДОРОГА В НІКУДИ.

Такі підприємства не мають стимулу реформуватися, бо й так отримають свої дотації чи знижені ціни на газ.

У нас великий внутрішній ринок, але попит на ньому придушений – вітчизняна продукція дорога й неякісна, люди не мають грошей на покупки. Українська економіка орієнтується на експорт. А отже, залежна від кон'юнктури на світовому ринку.

Наш ВВП зростає тільки тоді, коли світ потребує більше сировини.

УКРАЇНЦІ ЗНАЮТЬ, ДЕ ТРЕБА ДАТИ, щоб отримати бажане. Суспільство призвичаїлося до цього, тому не варто чекати, що населення боротиметься з хабарами. Більшість пристосовуватимуться, навіть якщо ставатиме ще гірше. Кожен намагатиметься вижити поодинці. Тож реформи треба починати згори.

І головна з них – покінчити з корупцією.

Зараз ви читаєте новину «Українська економіка рухається за інерцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути