середа, 28 березня 2012 15:29

Парафування угоди про асоціацію обов'язково відбудеться – експерти

Парафування угоди про асоціацію обов'язково відбудеться – експерти
ФОТО ТСН
Під час Наради з безпеки у Сеулі у вівторок, 27 березня, відбулися зустрічі президента України Віктора Януковича з Головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та Головою Європейської Ради Германом ван Ромпеєм.

У зв'язку з цим Фонд "Українська політика" провів опитування зарубіжних експертів та депутатів Європейського парламенту щодо того, чи свідчать ці зустрічі про те, що у стосунках між Україною та ЄС намітилося чергове потепління та чи можна сподіватися, що діалог між Брюсселем та Києвом знову відбуватиметься у конструктивному та динамічному руслі?

Експерт з зовнішньої політики ЄС Брюссельського Центру європейської політики Аманда Пол впевнена, що Україна виконає рекомендації Євросоюзу стосовно зміцнення засад демократії та верховенства права.

"Можна було б сподіватися, що відносини між Україною та ЄС будуть поліпшуватися в найближчі кілька місяців, тому що цілком очевидно, що позитивні відносини з Україною є дуже важливими для ЄС, - каже експерт. - В той же час, як ми всі знаємо, Європейський союз був занепокоєний деякими речами, пов'язаними з демократією, і попросив Україну заспокоїти друзів у Європі, і довести, що ситуація в країні буде поліпшуватися з точки зору демократії, верховенства права тощо. І це те, чого ЄС дійсно очікує".

Аманда Пол також висловила переконання, що Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом буде парафована у найближчі дні.

"Це дійсно добре, що деякі позитивні зрушення мають місце, але має бути і продовження в цій сфері. У нас є деякі сигнали з України, що починається процес реформ, і це ще один добрий політичний знак. І я думаю, що Угода про асоціацію з Україною буде парафована у найближчі декілька днів. Але нам потрібно розвивати рух уперед. Протягом найближчих декількох місяців має бути досягнутий значний прогрес", - запевнила експерт.

"Ми вже чули від ЄС, що підготовка і проведення парламентських виборів є також дуже значущими. Звичайно, Україна є дуже важливою для ЄС, це не є питанням", - додала вона.

Експерт також висловила впевненість, що останні ротації в українському Уряді, зокрема призначення Валерія Хорошковського відповідальним за євроінтеграцію, можуть позитивно вплинути на потепління у відносинах.

"Це позитивний крок. Валерій Хорошковський гарно відзначився на ниві проведення реформ. Він був призначений кілька тижнів тому, і збирається зробити європейську інтеграцію більш очевидною. У нього є деякі динамічні ідеї, що стосуються реформ в галузі боротьби з корупцією, судової реформи, бізнес клімату і конституційної реформи. І ми повинні почекати і подивитися, що насправді відбудеться. Але я думаю, що події у найближчі кілька місяців будуть, звичайно, дуже позитивними", - резюмувала Аманда Пол.

У свою чергу, депутат Європарламенту, член Групи Прогресивного Альянсу Соціалістів і Демократів, Богуслав Ліберацкі впевнений, що Європа позитивно оцінює звершення, які відбуваються в Україні.

"Ми високо цінуємо ті реформи, які вже зроблені в Україні. Ми також розуміємо, що обставини в Україні досить складні через ваші стосунки з Росією. Але ми не можемо занадто ставити під загрозу відносини з Росією. І ми, як завжди, зацікавлені, по-перше, в економічних реформах, в економічному розвитку, по-друге, у дотриманні прав людини, а також у всьому, що може стосуватися прозорості у процесі прийняття рішень та корупції", - відзначив він.

"Корупція - це те, що кидає тінь на досягнення України. І необхідно боротися з нею на користь України", - переконаний Богуслав Ліберацкі.

Він також додав, що Україна має постійно підтримувати діалог з Європою на усіх рівнях.

"Що ще є важливим – потрібно підтримувати постійний діалог і контакт на всіх рівнях, я маю на увазі Віктора Януковича з Германом ван Ромпеєм і Жозе Мануелем Баррозу, я маю на увазі Уповноважених представників та відповідних міністрів, я маю на увазі вашу Верховну Раду та Європейський парламент на рівні політичних груп, ваш парламент і наш парламент, це означає, що всі контакти повинні бути збережені, повинні бути дуже активними, щоб переконати обидві сторони: Європейський Союз, що Україна дійсно стає ближчою, а також українську сторону - переконати суспільство, щоб мати хороший тил", - пояснив депутат Європарламенту.

Депутат Європарламенту, член Европейської народної партії Павел Залевскі також наголосив, що Україна є важливим партнером для Євросоюзу.

"Україна є дуже важливим партнером для ЄС. Навіть правові зобов'язання українського парламенту, який вирішив провести реформи для втілення європейських стандартів і стати асоційованим (членом – Ред.) з ЄС, і, нарешті, стати членом ЄС, дають чітко зрозуміти, що Європейський Союз залишається найважливішим партнером. З іншого боку, для ЄС, навіть якщо у ЄС є багато дорікань стосовно внутрішньої політики України, Україна також залишається важливим партнером. ЄС очікує, і дуже розраховує на створення політичної ситуації, яка дозволяє підписати і пізніше ратифікувати Угоду про асоціацію. Таким чином, партнери співпрацюють і підтримують співробітництво, з одного боку, а з іншого, - мають важливі очікування один від одного", - впевнений Павел Залевскі.

Адріан Северін, депутат Європейського парламенту, позафракційний, у свою чергу висловив впевненість, що зустріч Януковича з Барозу та Ромпеєм є дуже позитивним знаком, який свідчить про поліпшення взаємодії між Україною та ЄС.

"Як я завжди говорив, Україна є дуже важливою країною для Європейського Союзу. Таким чином, високопоставлені представники Європейського Союзу повинні і вони це роблять, вони завжди бачать можливість поспілкуватися з лідерами України, в даному випадку з Президентом Віктором Януковичем. Таким чином, я думаю, що це хороший знак, і це так повинно бути. Звичайно, ми хотіли б розширити можливості для спільної роботи, що означає поліпшення нашої взаємодії", - заявив Адріан Северін.

"Тому ми очікуємо змін і реформ в Україні, оскільки ми теж проводимо реформи і зміни в Європейському Союзі. Так що, я думаю, що це двосторонні зусилля, і ми повинні пройти шлях до того моменту, коли ми дійсно будемо мати можливість інтегруватися один з одним. Таким чином, я налаштований оптимістично з приводу майбутнього, і я сподіваюся, що українська сторона виявиться надійним партнером у цій спільній справі", - наголосив європарламентар.

Зараз ви читаєте новину «Парафування угоди про асоціацію обов'язково відбудеться – експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути