Ексклюзиви
пʼятниця, 19 липня 2013 18:46

Відкриту інформацію в Україні не можна отримати навіть через суди - правозахисники
6

Фото: Фото: Юлія РУДЕНКО

Єдиний шлях до відкриття публічної інформації є звернення до суду та вироблення відповідної судової практики.

Про це розповіли правозахисники на прес-конференції у Києві, присвяченій судовій практиці у справах з доступу до публічної інформації за позовами проти центральних органів влади.

"За 2 роки ми маємо у своєму активі понад 30 справ, які стосуються доступу до публічної інформації, – говорить Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права. – Хочу звернути увагу, що є велика різниця, проти кого судитися. Ми маємо двох значних відповідачів: Верховна Рада і Конституційний Суд, проти яких виграти справу в українських судах неможливо. Які б не були аргументи – рішення негативне. Суди побоюються виносити рішення проти цих інстанцій".

Під час прес-конференції спікери представили судову справу Андрія Богдановича, заступника голови партії "Демократичний Альянс". Він оскаржує дії Служби безпеки України, яка відмовилася надати інформацію щодо того, чи збираються про нього відомості їхніми працівниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інформацію про роботу ВР та КС незаконно закривають для українців - експерт

"Були випадки, коли важлива інформація, що передавалася по телефону лише декільком особам, ставала відомою. Тому у нас закралася підозра, чи за нами, часом, не слідкують і чи не збирається інформація", – зазначив Богданович.

Українські суди не задовольнили позовні вимоги активіста, тому надалі справу розглядатиме Європейський суд із прав людини.

"Ухвалити Закон "Про доступ до публічної інформації" – лише частина зробленої роботи. Тепер потрібно, щоб він "запрацював", – наголосив Шевченко.

За словами юриста Інституту Медіа Права Ольги Сушко, вони надали майже 200 консультацій журналістам, громадським активістам і окремим організаціям.

"Це велика цифра, що свідчить про значну кількість правопорушень із боку державних установ. Усі справи мають стратегічне значення. Адже це стимулюватиме органи влади всіх рівнів надавати громадянам відомості та документи максимально повно і своєчасно", – підкреслила вона.

Зараз ви читаєте новину «Відкриту інформацію в Україні не можна отримати навіть через суди - правозахисники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути