середа, 16 січня 2013 12:40

Опозиції варто пошукати більш дієві засоби впливу на порушників - експерт про кримінал для кнопкодавів

Опозиції варто пошукати більш дієві засоби впливу на порушників - експерт про кримінал для кнопкодавів
Володимир Фесенко нагадав,що в нардепів ще є недоторканність. Фото: obozrevatel.com

Законопроект про кримінальну відповідальність для кнопкодавів -  гра на публіку, а не продумана дія. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Законопроект -  швидше пропагандистський захід, ніж реальний політичний засіб. Оскільки опозиція зараз немає голосів для такої ініціативи, їм найважливіше вкотре проявити свою радикальність. У нас же дуже популярно, якщо не до стінки поставити, то посадити до в'язниці. Влада так робить з опозиційними діячами, і опозиція закликає до цього ж самого. Це — дзеркальне відображення таких же настроїв у владі", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В опозиції обіцяють карати депутатів-прогульників, проте нарікають на розклад засідань

На думку політолога, варто зважити й на існування  депутатської недоторканності.

"Потрібно пам'ятати, що є  ще депутатська недоторканність, і просто так її зняти не вийде. Для цього необхідні серйозні зміни до Конституції. Опозиції перш за все це не вигідно. Адже вони перші б постраждали за нинішніх політичних умов. На це вже звернули увагу політичні опоненти опозиції. Це — гра на публіку, а не продумана дія", - наголошує він.

Фесенко вважає, що потрібно шукати не такі радикальні, а більш дієві засоби боротьби із політичною безвідповідальністю: кнопокодавством та прогулами депутатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яворівський розповів для чого ініціював створення комісії по "Hyundai"

"Слід увести дієву систему контролю за особистим голосуванням: реєстрацію, заборону видачі карток іншим людям, відповідальність працівників апарату і керівників апарату. Це може бути більш дієвим. Бо на депутатів кримінальна відповідальності не розповсюджується а от щодо керівників апарату це працює. І введення новітньої системи голосування у Раді, яка дозволяє робити персонально. Слід вводити санкції щодо порушення, але не такі кардинальні: спочатку попередження, а потім, якщо людина систематично порушує, не бере участь у голосуванні без причин, систематично голосує за чужими картками, її можуть позбавити депутатського статусу. Це  була б більш зважена форма реагування, ніж популістський заклик. Це ударить не лише по окремих депутатах, але й про політичних силах. Тут потрібні відповідні зміни до закону про народних депутатів і навіть до Конституції",- говорить політолог.

Зараз ви читаєте новину «Опозиції варто пошукати більш дієві засоби впливу на порушників - експерт про кримінал для кнопкодавів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути