вівторок, 13 вересня 2022 18:31

Спецтема: Війна Росії проти України

"Оперативна ініціатива перейшла до ЗСУ" – експерт про значення останніх перемог на фронті

"Оперативна ініціатива перейшла до ЗСУ" – експерт про значення останніх перемог на фронті
Контрнаступальні дії почалися місяць тому з підготовки поля бою, пояснює експерт. Фото: UATV

Успішні контрнаступальні дії Збройних сил України переламали плани, які ставив Володимир Путін своїм генералам. Це дає змогу казати, що оперативна ініціатива перейшла до ЗСУ. Це може бути запорукою до подальшого перелому в усій війні. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Павло Лакійчук.

"Усім нашим перемогам ми завдячуємо насамперед мужності й професіоналізму наших воїнів. Другий момент – це чудова робота генерального штабу, гнучкий і творчий підхід до планування операцій. Без цього не було б жодних перемог. Як і без красивого виконання на місці безпосередніми командувачами. Генерал Сирський на Харківщині, наприклад, зробив неймовірне. Третій момент – зброя відіграла свою роль. Можливості озброєння були використані максимально. Якби не мали західних артилерійських систем і боєприпасів, то ці наступальні операції не могли б здійснити. Путін ставив два основні завдання своїм генералам – "звільнення Донбасу" до вересня та утримання Херсону. Їх не виконали. І можна говорити, що оперативна ініціатива перейшла до ЗСУ. Це може бути запорукою до подальшого перелому в усій війні", – говорить Лакійчук.

Контрнаступальні дії почалися місяць тому з підготовки поля бою, пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стратегічно й тактично переграли росіян" – аналітик про контрнаступ ЗСУ

"З локалізації зони ведення бойових дій на півдні, де завчасно оголосивши про майбутній контрнаступ, ЗСУ почали відрізати угруповання росіян на правому березі Дніпра. Росіяни кинули туди всі резерви, які мали. Частина російських військ потрапила в пастку. Одночасно в режиму секретності готували удар на північному сході. Момент прориву лінію оборони був своєчасним – відразу після ротації військ противника. Добре спрацювала розвідка. Там був потужний оборонний рубіж і його наші добре прорвали", – каже Лакійчук.

На жаль, росіяни продовжуватимуть бити по Харкову через кордон. І з цим теж доведеться щось зробити, додає експерт.

"На Луганщині завдали удару по флангу того угруповання противника, яке вже тікає. Це був допоміжний удар до тих дій, які наші війська ведуть на Харківщині. Зараз основна задача – закріпитися, утримувати позиції, запобігти контрудару ворога. Одночасно продовжують розвиватися контрнаступальні дії на Херсонському напрямку. Мені здається, звідти будуть гарні новини. Тому, що наші удари пом'якшували оборону росіян", – уточнює Лакійчук.

В ISW заявили, що українські війська за декілька днів звільнили більше територій, ніж Росія захопила з квітня. Аналітики називають імовірне звільнення Ізюма найзначнішим воєнним здобутком України після перемоги у битві за Київ.

Збройні сили України за останні два тижні звільнили близько 500 кв. км території в Херсонській області. Українським захисникам вдалося деокупувати п'ять населених пунктів: Високопілля, Нововознесенське, Білогірку, Сухий Ставок і Миролюбівку.

Зараз ви читаєте новину «"Оперативна ініціатива перейшла до ЗСУ" – експерт про значення останніх перемог на фронті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути