середа, 21 вересня 2011 16:34

Обмежуючи мирні зібрання, влада узаконює безправ'я - Захаров

Обмежуючи мирні зібрання, влада узаконює безправ'я - Захаров

Київська міська державна адміністрація не має права встановлювати порядок проведення мирних зібрань, вважає співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

"Розробляти такий порядок — не компетенція КМДА, бо вона не є суб'єктом законодавчої ініціативи, — зазначив правозахисник. — Ще понад 10 років тому в рішенні Конституційного суду було чітко сказано, що всі ці питання мають бути визначені законом. Досі парламент не спромігся його ухвалити. Тому маємо лише пряму дію статті 39 Конституції України, яка встановлює дозвільний порядок проведення мирних зібрань".

За словами Захарова, проект закону про мирні зібрання, розроблений робочою групою під керівництвом Сергія Головатого, нині знаходиться у Венеціанській комісії Ради Європи, яка має до кінця жовтня надіслати Україні свій висновок. На початку листопада в Києві пройде міжнародна конференція, присвячена дотриманню прав громадян на свободу мирних зібрань. Після цього парламент повинен нарешті ухвалити закон.

"Обмеження права проводити масові заходи за 100 метрів від якихось будівель — пряме порушення статті 39 Конституції, - зауважив правозахисник. - Кияни можуть оскаржити це положення в Адміністративному суді. Такі процеси вже були, торік скасували подібне рішення місцевої влади у Дніпропетровську й інших містах. Наші можновладці бояться людей, тому вигадують різні незаконні правові акти, щоб не чути й не бачити народного гніву. Це намагання узаконити безправ'я".

Як повідомлялося, на сайті столичної адміністрації опублікований проект рішення Київської міськради "Про затвердження Положення про порядок організації та проведення недержавних масових громадських заходів політичного, культурно-просвітницького,спортивного, видовищного та іншого характеру, кіно- та телезйомок у місті Києві". Цей документ має на меті обмежити право на проведення громадських заходів у столиці поблизу держустанов.

Зараз ви читаєте новину «Обмежуючи мирні зібрання, влада узаконює безправ'я - Захаров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути