пʼятниця, 25 вересня 2020 15:59

Обіцянки Гончарука: що вдалося і чого не зміг виконати уряд
1

Торік, 25 вересня, тодішній прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що уряд розпочинає перезавантаження влади. Але вже 4 березня його Кабмін пішов у відставку.

Уряд Гончарука пропрацював 6 місяців. За цей час прем'єр встиг опинитися у центрі гучного скандалу, стати героєм вірусних відео з самокатом та кілька разів опинитися на межі звільнення.

"Час тих, хто звик "відсиджуватися" на роботі замість того, щоб працювати, вичерпано. Нарешті ми зможемо ефективно управляти державними органами, бачити реальні результати тих, хто дійсно працює. Уряд технократів розпочинає перезавантаження влади", - говорив він.

Gazeta.ua нагадує що встиг зробити Гончарук і його уряд.

Олексій Гончарук мав свій YouTube-канал. Там він розповідав про діяльність уряду, його успіхи та проблеми. Такий медіаканал задумувався як один з кроків "осучаснення" влади, перетворення уряду на більш відкриту структуру. Щотижня прем'єр завантажував відео, в якому за чашкою кави ділився з українцями новинами з уряду.

YouTube/Скріншот

Як молодому прем'єру, Гончаруку треба було якось просувати свою сучасність та відкритість, а самого каналу в YouTube було не достатньо. Тож аби розбавити величезні інтер'єри Кабміну, було вирішено поставити прем'єра на сучасний самокат, на якому той пересувався будівлею.

Йому приписували різні скандали та інтриги. Найвідоміший скандал стався 15 січня 2020-го. Коли в мережу почали зливати записи наради нібито прем'єр-міністра Олексія Гончарука, міністра фінансів Оксани Маркарової і 2 заступників голови Нацбанку Катерини Рожкової та Дмитра Сологуба. На записах обговорювали економічну ситуацію та Зеленського. Нібито прем'єр називає себе "профаном в економіці". Невдовзі після того поширилися чутки про відставку прем'єра, які виявилися хибними.

Олексій Гончарук зазнав чимало епопей з відставками. "Скільки себе пам'ятаю - мене звільняють", - казав він.

Саме при ньому курс гривні зміцнився з 26 грн/$1 до 23 грн/$1. Гривня тоді стала світовою лідеркою серед валют за темпами зміцнення. Зростали інтереси іноземних компаній в ОВДП (облігаціях внутрішньої державної позики, - Gazeta.ua), сприятливі ціни на міжнародних ринках на товари експорту (зокрема, в аграрному та металургійному секторах, - Gazeta.ua).

Одним з найяскравіших напрямків роботи уряду Гончарука - діджиталізації країни. Так, почав працювати додаток "Дія", де всі документи в електроному вигляді та в якому можна спілкуватися з держорганами; запустили програму "Є-Малятко" у пологових, яка спрощує комунікацію батьків та держави і оформлення всіх відповідних народженню дитини документів; спільно з бібліотеками створили програму зі здобуття цифрової грамотності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експрем'єр Гончарук знайшов нову роботу

Саме за прем'єрства Гончарука країна досягнула прогресу зі введення вільного ринку землі. Також Кабмін робив "кадрові чистки". Зокрема, оголосили конкурси на керівників Укравтодору, Держгеокадастру, Держгеонадр, Держлісагентства.

Міністри ухвалили бюджет, який передбачав - легалізацію видобутку бурштину, грального бізнесу, запровадження ринку землі. Уряд за час свого правління встиг передати на приватизацію близько 500 держпідприємств.

Уряд вів активні переговори з Газпромом про транзит. Так, з Росією підписали нові контракти на транзит, відмову Нафтогазу та Газпрому від судових спорів одне проти одного, виплату Газпромом $2,9 млрд компенсації за рішенням арбітражів та пробачення $7,4 млрд штрафу за порушення Газпромом антимонопольного законодавства.

Олексій Гончарук був наймолодшим прем'єром в історії України. На момент призначення йому було 35 років.

До того як очолити уряд, він був заступником керівника Офісу президента.

Серед українських прем'єрів протримався на посаді найменше - 6 місяців.

4 березня уряд Гончарука пішов у відставку. Того ж дня Верховна Рада 9-го скликання обрала новий склад Кабміну на чолі з Денисом Шмигалем.

За 29 років в Україні всього було 24 уряди.

Зараз ви читаєте новину «Обіцянки Гончарука: що вдалося і чого не зміг виконати уряд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути