неділя, 28 жовтня 2012 17:16

"Обіцяли 500 гривень. Випити по сто грам вистачить і ще на тиждень буде на хліб" - спостерігач від опозиції

"Обіцяли 500 гривень. Випити по сто грам вистачить і ще на тиждень буде на хліб" - спостерігач від опозиції

28 жовтня близько 12.00 год. у селі Потоки Немирівського району на Вінниччині п'ятеро чоловіків п'ють горілку "Пшенична" у півлітровій скляній пляшці. Із закуски – порізані на четверо два плавлені сирки "Дружба" за 2 грн.

За 30 м – виборча дільниця у сільському клубі. Чоловіки вже проголосували й тепер зібралися за дерев'яним столом за єдиним у селі магазином. Село входить до округу №18, який об'єднує п'ять районів Вінниччини — Іллінецький, Немирівський, Оратівський, Липовецький та Погребищенський.

"Голосували разом із жінкою за "Батьківщину". А тоді вона пішла з бабами в церкву, а ми з мужиками під магазин", - каже 64-річний Віктор Бабенко. Він у кашкеті та флісовій теплій кофті із камуфляжним забарвленням. – Голосували за Станіслава Куровського (самовисуванець – ред. ). Він із Жорнищ (сусіднє село – ред.), афганець, інвалід. Він подачок не роздавав, за це й поважаю. А Калетнік (нардеп-"регіонал" 63-річний Григорій Калетнік, балотується як само висуванець – ред. ) вже до такого приниження дійшов, що нижче опуститися вже не можна. Його людина привезла торбу ліків і бабам роздавали. Це - вульгарно".

"А що саме давали, може димедрол?", - виймає з кишені пачку сухариків Євгеній Конотоп.

Чоловіки сміються. Селяни запевняють, що цього разу явка виборців буде майже 100-відсотковою. В селі мешкає майже 300 людей.

"Всі проголосують, бо хочуть аби щось помінялося. Вже такий безлад, що далі нема куди. Реально люди виживають. Он баба Ганя йде з ковіньочкою, тяжко їй, але ж іде", - показує рукою 28-річний Євгеній Конотоп на вдвоє зігнуту 80-річну жінку, що йде по дорозі до дільниці.

"Я голосувати не буду. І ні разу за все своє життя не голосував, бо не хочу", - підходить до столу Юрій Погорєлов, 30 років. У нього на грудях висить бейджик спостерігача від партії "Батьківщина".

"Ви спостерігач, але не хочете виконати громадянський обов'язок?", - дивуюся.

"Не будь така наївна. Я найнявся заради грошей, - спокійно відказує Погорєлов. – Таке зараз життя настало. Пішов, де більше платять та й все. Обіцяли 500 гривень. Випити по сто грам вистачить і ще на тиждень буде на хліб".

"Я теж спостерігач, тільки від комуністів", - відкриває полу куртки й показує посвідчення 44-річний Петро Василець.

"Комуняку на гіляку – знаєш таке?, - жартує Віктор Іванович. – Я комуністів не поважаю. В мене тато теж був комуніст, але рядовий. Таких тримали для ширми. А всі привілеї діставалися начальству. Тільки начальник, тримай путівку, тримай квартиру. А я комуністом не був, то мені нічого не давали. Не було ніякої рівності. Симоненко ні разу українською мовою заговорив, чого я маю його поважати, не буду".

"Правильно, Іванович. В мене друзі їздять у Фінляндію. Розказує, що наших там вважають на третій сорт. А в нас чорноземи, ліса, газ, через нас всі дороги у Європу йдуть. А ми живемо гірше всіх. Візьмемо того самого Калетніка. Його син Ігор очолює митницю. На кордоні робиться безпорядок – всіх шмагають, принижують", - додає Конотоп.

"Бюджет не змінився, а ціни зросли набагато. Пенсію підняли на 12 гривень – це хіба гроші. Якби на сто підняли – це було б вже діло. І ще мене турбує – нащо нам здався Міжнародний валютний фонд? Хіба нам є від нього користь – нема. Ті гроші регіоналам в кишеню", - каже Віктор Бабенко.

Запитую, чи піднімуться на революцію, якщо результати вибори пройдуть із великим порушеннями.

"Скоріше, що ні. Ми вже стояли за Ющенка й нічого воно не дало. Ми патріоти, але вже зневірилися. У світі сьогодні голосують, а завтра є результати. А це будуть тягнути до 17 листопада, щоб в людей терпець луснув", - кажуть чоловіки.

Зараз ви читаєте новину «"Обіцяли 500 гривень. Випити по сто грам вистачить і ще на тиждень буде на хліб" - спостерігач від опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути