середа, 25 квітня 2012 10:39

"Об'єднання опозиції протримається до виборів, але кожен ще тримає дулю в кишені"

"Об'єднання опозиції протримається до виборів, але кожен ще тримає дулю в кишені"
Віталій Бала не сумнівається, що лідери партій тримають дулі у кишенях. Фото: ukr.obozrevatel.com

Союз "Батьківщини" та "Фронту Змін" може протриматися до виборів, хоча не всі "хотєлки" з обох сторін ще не узгоджено. Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Батьківщина" і "Фронт Змін" офіційно об'єдналися. Наскільки, на Вашу думку, буде тривалим цей союз?

- Щонайменше до виборів. Вони вже заявили про це об'єднання і їм буде важко розраховувати на якісь серйозні результати, якщо цього союзу не відбудеться. Водночас, те, що вони назвали себе "об'єднаною опозицією" - не зовсім відповідає дійсності. Бо крім партії "Батьківщини" і "Фронту Змін" ще достатньо інших політичних сил і громадських рухів, які є опонентами до влади. Ця цікава позиція стосовно бажання саме називатися "реальною опозицією" не зовсім правильна.

Та оскільки вони взаємо виручають один одного, оця взаємовиручка буде іти якщо не стержнем, то цементом чи клеєм, можливо не зовсім якісним, але який буде їх втримувати у цьому об'єднанні щонайменше до осені. Всі ці штучні об'єднання, безумовно, носять характер непрогнозованості. Більш того, специфічна заява стосовно того, що хтось зливається чи не зливається, досить не зрозуміла і дає підстави говорити, що на сьогоднішній день всі "хотєлки" з обох сторін ще не узгоджені.

Чи не станеться так, що вони посваряться після виборів, як свого часу сталося з "помаранчевим табором"?

- Після виборів у них буде два серйозних випробування. Перше - обрання спікера, якщо вони набирають більшість. А друге, якщо програють, то яким чином вони себе будуть поводити далі: чи побіжать вони у співпрацю з тими, хто переможе, чи не побіжать. Тільки після цього можна буде про щось говорити. Підозра, що кожен з них тримає дулю в кишені, існує. Але інстинкт самозбереження зараз трохи більший. Тому вони поки цю дулю тримають і з кишені не витягують. Коли вони її витягнуть, то це інше питання.

Кому цей союз найбільш вигідний?

- Партія "Батьківщина" зараз потребує лідера, якого у неї немає. А от навіщо партії "Фронт Змін" це об'єднання - це під великим питанням. Водночас для Яценюка воно дійсно вигідне, бо це можливість потім претендувати на кандидата в президенти ніби від єдиної опозиції. Чому ж вони і хочуть себе називати об'єднаною, реальною опозицією. У той же час, вони вже всі були при владі і всі їхні здобутки вже відомі. Яценюку, який себе позиціював як нову команду, варто було і представити себе як нову команду, а не об'єднувався з тими, які є зараз і хочуть залишитися депутатами.

Чому Юлія Тимошенко погодилася на Арсенія Яценюка як фактичного лідера?

В БЮТі, після того як Тимошекно опинилася за гратами, не залишилося жодних таких знакових політиків. Крім того, стару гвардію фактично витіснили інші. Всі ці люди є фахівцями в кулуарних справах, а от в веденні публічної кампанії вони не зовсім ті спеціалісти, за якими підуть люди. Тому їм і потрібен Яценюк в якості такого публічного лідера.

Турчинов наголошував, що виборчим процесом у формування списку буде займатися сама Тимошенко. Вона справді може впливати на цей процес, чи це лише політичні заяви?

Ці заяви спрямовані безпосередньо до прихильників Юлії Тимошенко. Бо 90% людей, які йшли під прапори БЮТу, робили це, бо там є Юлія Тимошенко. Зараз там ситуація достатньо специфічна. Тому робиться це, щоб не втратити тих прихильники, які, м'яко кажучи, зараз не зовсім розуміють те, що відбувається. По факту відбувається все зовсім по-іншому.

Чи вплине все ж це об'єднання на уподобання виборців? Чи підніме рейтинг вже об'єднаній опозиції?

Про це насправді ніхто не знає. Є якась певна соціологія, яка математично каже, що нібито не програють, можливо навіть один якийсь відсоток додадуть. Але це буде залежати від того, яку кампанію вони будуть вести, наскільки вона буде змістовною. Все залежить від того, як вони це будуть робити. Якщо вони це будуть робити, як говорить Яценюк: "чорне і біле, погані і хороші", то я не думаю, що це той шлях, який суттєво збільшить їхні результати.

Зараз ви читаєте новину «"Об'єднання опозиції протримається до виборів, але кожен ще тримає дулю в кишені"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути