Ексклюзиви
вівторок, 24 квітня 2012 21:47

"Опозиція об'єдналась перед розстрілом" - експерт

"Опозиція об'єдналась перед розстрілом" - експерт
Костянтин Матвієнко Фото: sd.org.ua

Лідери "Батьківщини" Юлія Тимошенко і "Фронту змін" Арсеній Яценюк заявили про об'єднання. Політичні сили підписали "Декларацію єдності", в якій зазначають: "Наші політичні сили сформують єдиний список на виборах та узгодять своїх кандидатів у мажоритарних округах". "Єдиний список буде сформовано на основі партії "Батьківщина" як найбільш рейтингової опозиційної сили. Його очолять Юлія Тимошенко та Арсеній Яценюк як найбільш рейтингові опозиційні політики", йдеться у документі.

Експерт Корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко, 56 років.

Наскільки життєздатним є союз між "Батьківщиною" та "Фронтом змін"?

- У "Батьківщини" і "Фронту змін" є така риса — вони партії лідерського типу. Їх керівництво просто не може не залучати "тушок" до своїх списків. Опозиція об'єдналась перед розстрілом. Вони ж самі проголосували за новий Закон "Про вибори", який уможливив маніпуляції з майбутнім складом парламенту.

Чи ще хтось підтягнеться до єдиного списку?

- Все можна визначити суто математичними розрахунками. Для Королевської дорога до об'єднаного списку закрита через особисті стосунки. Теж саме з Гриценком. Кличку вигідніше мати свободу маневру, йти самостійно. Тому він не піде на невигідне для нього об'єднання.

Як перекласти на політичну мову сам текст "Декларації єдності"?

- Документ не містить жодних політичних змістів. Текст побудований на традиційних аморфних гаслах боротьби "демократичних сил із злочинним режимом". Жодних конкретних цілей декларація не містить. Тому її можна розглядати як демагогічний документ. У нас таких було і ще буде дуже багато.

Можливе об'єднання електорату "Фронту змін" та "Батьківщини"?

- Їх електорат цементує лише ненависть до Партії регіонів та Януковича. Вони самі не дають ніякої ідейної платформи.

Чи варто іншим політикам прагнути до об'єднання з союзом двох сил?

- На Україну здійснюється дуже великий зовнішній політичний тиск. Зараз все нівелюється тим, що ми маємо приймати Євро-2012, але тільки воно пройде, у західних дипломатів простір дій стане ширшим. І тоді в України є всі шанси потрапити в ізоляцію, а разом з тим можливе невизнання виборів 2012 року. Це означає, що наступний парламент довго не проіснує. Тому всім політикам доречно йти на вибори самостійно, із своїми конкретними програмами. Для них йти в колгосп "Фронту змін" та "Батьківщини" - розчинитись у вирі демагогії. Політикам, які на щось реально претендують, в демагогію грати не варто.

Зараз ви читаєте новину «"Опозиція об'єдналась перед розстрілом" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути