вівторок, 28 січня 2020 11:04

НСЖУ розкритикувала урядовий законопроєкт про ЗМІ

НСЖУ розкритикувала урядовий законопроєкт про ЗМІ
Відкритість української влади – це найкращий інструмент для боротьби з російськими фейками, кажуть у НСЖУ

Запропонований Міністерством культури, молоді та спорту законопроєкт "Про протидію дезінформації" спрямовано на встановлення контролю влади над українськими медіа. Про це заявили у Національній спілці журналістів України.

Відповідну заяву поширив голова спілки Сергій Томіленко, пише "Радіо Свобода"

"Пропонуємо уряду припинити обговорення і просування настільки конфліктного законопроєкту, який піддається критиці як українськими журналістами, національними медійними організаціями, так і міжнародною спільнотою.

Закликаємо журналістські та інші громадські організації не брати участі в доопрацюванні шкідливого для медіа документа", – ідеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законопроєкт про дезінформацію протягує в Україну "русский мир" - В'ятрович

НСЖУ навела кілька аргументів щодо відкликання законопроєкту.

Зокрема, законопроєкт пропонує розділити працівників засобів інформації "на два сорти – так званих "професійних журналістів" і просто журналістів" та "скасовує право бути акредитованими в органах влади та інші закріплені в законодавстві права журналістів для тих, хто не увійде до провладної АПЖУ (Асоціації професійних журналістів)".

"Відкритість української влади і політиків – це найкращий інструмент для боротьби з фейками. Влада має розповідати, що і навіщо вона робить, з якою метою. Тоді зміцниться довіра як журналістів, так і суспільства до влади, а вплив російських фейків нівелюється", - заявили у спілці.

Міністерство культури, молоді та спорту оприлюднило порівняльну таблицю до так званого законопроєкту "про дезінформацію", пропонує його обговорити. У проєкті, зокрема, пропонують визначення "дезінформації", "національного інформаційного простору", розмежовують поняття "журналіст" і "професійний журналіст".

Зараз ви читаєте новину «НСЖУ розкритикувала урядовий законопроєкт про ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути