пʼятниця, 12 січня 2007 14:55

Новий закон затверджує за Кабміном найвищу виконавчу владу

Сьогодні Верховна Рада України подолала вето Президента на закон про Кабінет міністрів. За таке рішення проголосували 366 депутатів з 370.

Зокрема, у фракції Партії регіонів за проголосували 185 депутатів, у БЮТ - 121, в "Нашій Україні" - 0, у фракції Соцпартії - 31, КПУ - 21 і 8 позафракційних.

Президент у четвер, 11 січня, повернув до парламенту прийнятий 21 грудня 2006 року закон про Кабмін.

Цей документ в кінці минулого року підтримали 247 народних депутатів.

Згідно з документом Кабінет міністрів є найвищим органом в системі органів виконавчої влади. Кабінет міністрів відповідальний перед президентом і Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді в рамках, передбачених Конституцією.

Закон вступає в силу з дня його публікації. Порівняльна таблиця до закону налічує 192 сторінки, депутати внесли до нього 588 поправок.

Зокрема, згідно закону, Кабмін здійснює управління об"єктами державної власності відповідно до закону, а також розробляє державний бюджет. Не пізніше, ніж 1 березня, передування плановому бюджетному періоду, схвалює декларацію цілей і завдань бюджету на наступний бюджетний період (бюджетна декларація), яка використовується для розробки проекту закону про держбюджет на відповідний рік.

Уряд розробляє і щорічно не пізніше 15 вересня направляє у Верховну Раду проект закону про держбюджет наступного року. Крім того, Кабмін не пізніше за 1 травень подає у Верховну Раду звіт про виконання держбюджету за минулий рік, який оприлюднюється і розглядається відповідно до Бюджетного кодексу.

Загальна чисельність членів уряду встановлюється Верховною Радою, виходячи з його посадового складу на підставі уявлення про призначення на посаді членів Кабінету міністрів. Посади міністрів відповідно до закону відносяться до політичних посад, на які не розповсюджується законодавство про державну службу і трудове законодавство. Особливості проходження служби на цих посадах визначаються цим законом.

Законом встановлюється, що членами Кабміну можуть бути громадяни України, які мають право голосу, вищу освіту і які володіють державною мовою. В той же час ними не можуть бути призначені особи, які мають судимість, не погашену і не зняту у встановленому законом порядку. Члени Кабінету міністрів не мають права поєднувати свою службову діяльність з іншою роботою (окрім викладацької, наукової і творчої роботи у вільний час), входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства або організації, метою якої є отримання прибутку.

Прем"єр-міністр України призначається на посаду Верховною Радою України за представленням президента. Представлення президент вносить на підставі пропозиції коаліції депутатських фракцій не пізніше, ніж на 15 день після надходження такої пропозиції.

У разі відхилення Верховною Радою кандидатури на посаду прем"єра, президент вносить на розгляд парламенту представлення про призначення на вказану посаду в порядку, встановленому цим законом.

Члени Кабінету міністрів, окрім міністра оборони і міністра закордонних справ, призначаються на посади Верховною Радою за представленням прем"єра. Міністр оборони і міністр закордонних справ призначаються на посаду Верховною Радою за представленням президента України, яке вноситься не пізніше, як на 15-й день після отримання пропозицій коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді по кандидатурах на посаді.

У разі невнесення президентом кандидатур на посади голів Міноборони і МЗС у встановлений термін, представлення про призначення на ці посади вносить коаліція. Її рішення також ухвалюється на загальних зборах коаліції.

Кабмін вступає в свої повноваження після ухвалення присяги не менше, ніж двома третинами складу уряду.

Програма діяльності Кабміну подається на розгляд Верховної Ради урядом не пізніше, ніж в 30-денний термін після вступ до повноважень уряду. Прем"єр особисто представляє програму діяльності уряду. Програма вважається схваленою, якщо за неї проголосувала більшість від конституційного складу парламенту.

Законом також встановлюється, що у разі обрання члена Кабміну народним депутатом, він вступає в повноваження народного депутата в порядку, визначеному законом, без надання документа про його звільнення з посади і продовжує здійснювати повноваження члена Кабміну до початку роботи нового Кабінету міністрів.

Кабмін призначає на посаді і звільняє з посад за представленням прем"єра керівників центральних органів виконавчої влади, а також членів колегіальних центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабміну, за представленням прем"єра перших заступників і заступників міністрів, а також перших заступників і заступників керівників центральних органів виконавчої влади.

Глави місцевих державних адміністрацій під час здійснення своїх повноважень відповідальні перед Кабінетом міністрів.

Акти президента скріпляються підписами прем"єр-міністра і міністра, відповідального за цей акт і за його виконання.

Члени Кабінету міністрів несуть солідарну відповідальність за результати діяльності Кабміну як колегіального органу виконавчої влади. Крім того, вони особисто несуть політичну відповідальність за стан справ у доручених ним сферах держуправління.

Раніше Верховна Рада України вже 7 разів приймала закон про Кабінет міністрів, проте глава держави накладав на нього вето, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Новий закон затверджує за Кабміном найвищу виконавчу владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути