четвер, 08 грудня 2011 16:53

Новий закон про вибори не ідеальний, але бували і гірші - заступник голови ЦВК

Новий закон про вибори не ідеальний, але бували і гірші - заступник голови ЦВК

Новий закон про вибори народних депутатів краще того, за яким проводилися парламентські вибори за змішаною системою у 1998 і 2002 роках, вважає заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

"Моя суб'єктивна думка така, що цей закон краще в порівнянні з тим, що було раніше", - заявив Магера.

"Цей закон краще не тому, що якийсь унікальний у своєму роді, що над ним працювали дуже багато фахівців, і це дало можливість зробити його краще. Просто більшість норм до цього закону перекочувало з чинного закону про вибори народних депутатів України на пропорційній основі . Там, власне, було закладено чимало механізмів, які б гарантували вільне волевиявлення громадян України", - пояснив заступник голови ЦВК.

Зокрема, за його словами, це механізм формування виборчих комісій, порядок ведення передвиборної агітації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк: президент хоче заветувати закон про вибори, бо не знає, як їх виграти

"З іншого боку, я зовсім не ідеалізую ухвалений Верховною Радою закон про вибори народних депутатів України. Я вважаю, що він містить чимало недоробок, над якими можна було б ще попрацювати", - зазначив Магера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко: найбільше зло закону про вибори — відновлення мажоритарних округів

Коментуючи закладену в законі норму про можливість одночасного балотування кандидатів за партійними списками і в мажоритарному окрузі, яку раніше Конституційний суд визнав не конституційною, заступник голови ЦВК підкреслив, що президент України перед підписанням оцінює закон, прийнятий Верховною Радою, зокрема і на предмет конституційності.

"Якщо президент підписав закон, то, очевидно, для нього тут немає порушення Конституції України", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий закон про вибори підштовхне опозицію до об'єднання - Яценюк

"Центральна виборча комісія буде виконувати чинний закон. Закон вступить в силу, і вона буде зобов'язана його виконувати", - підкреслив він.

За словами Магери, відповідно до норм Конституції, вибори Верховної Ради України повинні відбутися 28 жовтня 2012 року. Відповідно до закону, виборча кампанія починається за 90 днів до виборів: "Я не готовий зараз точно сказати, якого це буде числа, але в будь-якому випадку багато етапів виборчого процесу знаходиться за межами строків виборчого процесу".

Зараз ви читаєте новину «Новий закон про вибори не ідеальний, але бували і гірші - заступник голови ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути