четвер, 15 листопада 2012 19:00

Новий КПК дозволить прокурорам приховати недоліки слідства і домогтися обвинувального вироку — Баганець

Новий КПК дозволить прокурорам приховати недоліки слідства і домогтися обвинувального вироку — Баганець
Олексій Баганець: Новий КПК вводить архаїчні інститути, він застарілий і консервативний. Фото: nso.org.ua

Новий Кримінально-процесуальний кодекс, який вступає у дію в ніч з 19 на 20 листопада, писали люди, далекі від юридичної практики.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів екс-прокурор та адвокат Юрія Луценка Олексій Баганець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий КПК встановлює монополію адвокатів, що дуже вдарить по кишені українців - Глузман

"Кажуть, що новий КПК значно розширює права захисників. Як він може їх розширювати, якщо згідно нього брати участь у захисті можуть тільки адвокати, які зареєстровані в Держреєстрі адвокатів України? З цього кола осіб виключаються, наприклад, захисники з членів сім'ї, інші працівники сфери права, які раніше по закону мали право брати участь у захисті і надавати юридичну допомогу. В нинішньому КПК є стаття, яка передбачає перелік прав захсника у кримінальному процесі. В новому, так званому європейському, навіть статті немає, де передбачено права захисника", - навів приклад правник.

Також, за словами Баганця, цей документ розв'яже руки держобвинуваченню.

"Президент озвучив думку, що після вступу нового КПК збільшиться кількість виправдальних вироків. Начебто через те, що ми відмовилися від інституту додаткового розслідування. Але жоден з них не говорить, що прокурор має право доповнити обвинувачення. Раніше передбачалося, що він може тільки змінити його. Тобто доповнити обвинувачення людині тим складом злочину, який не вдалося додати на досудовому слідстві. Це робиться для того, щоб прикрити недоліки досудового слідства і органів прокуратури і домогтися обвинувального вироку", - зауважив експерт.

На думку адвоката, ніякої мови про зменшення кількості обвинувальних вироків бути не може, поки суди залежні від влади.

"Стан слідства жахливий. Якби суди були об'єктивними, вони б масово виносили виправдальні вироки. Але цього не буде, бо суд не є незалежним. Вся судова система підпорядкована владі. Коли я чую, що кількість виправдальних вироків треба звести до 30%, то це ми вже даємо план судам, скільки можна винести виправдальних вироків? Тоді вже не можна говорити про правосуддя. Це просто планова економіка, як у радянські часи", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступного тижня в Україні запрацює новий КПК

Також Баганець додав, що новий КПК носить скоріше негативний консервативний характер, аніж навпаки.

"Коли тільки опублікували проект КПК, я особисто направив у Верховну Раду десь на 40 сторінках доповнення і зауваження. Взагалі, зауважень до цього проекту було більше 4 тисяч. Жодне з них не було враховане. Вони навіть їх не розглядали на Верховній Раді. Цей кодекс писали люди, які не мають жодного відношення до практики, бо ніколи не працювали ні в правоохоронних органах, ні в прокуратурі, ні в суді", - зауважив юрист.

Правник висловив впевненість у тому, що новий КПК чекає доля Податкового кодексу.

Зараз ви читаєте новину «Новий КПК дозволить прокурорам приховати недоліки слідства і домогтися обвинувального вироку — Баганець ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути