Ексклюзиви
субота, 03 листопада 2018 17:34

Ніколаєнко: спецпредставник від України на нових мирних переговорах по Донбасу повинен бути уповноважений Верховною Радою

  Ніхто більше, ніж Україна, не зацікавлений виробляти шляхи вирішення конфлікту на Донбасі - Ніколаєнко
Ніхто більше, ніж Україна, не зацікавлений виробляти шляхи вирішення конфлікту на Донбасі - Ніколаєнко

В ході дискусій на мінській зустрічі основної групи Мюнхенської конференції з безпеки європейці фактично визнали, що війна в Україні - це не тільки українсько-російська проблема. Конфлікт на Донбасі має чотири виміри: геополітичний, геоекономічний, двосторонній і внутрішньоукраїнський. Про це в ефірі телеканалу Zik заявив голова політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко і додав, що для виходу з конфлікту треба комплексно знайти рішення на всіх чотирьох рівнях.

"Важливо зрозуміти, що Лукашенко (президент Білорусі Олександр Лукашенко - ред.) Озвучив тези, з якими присутні на конференції представники Німеччини, Франції, США та інших країн погоджувалися. Фактично європейці спільно визнали, що війна в Україні - це не тільки українсько-російська проблема. Все більше людей, відомих фахівців погоджувалися з тим, що цей конфлікт має чотирьохрівневу складову.При цьому різні сторони по-різному інтерпретують ці виміри. Росія весь час стверджує, що конфлікт в Україні відбувається на внутріукраїнському рівні. В Україні ж звикли говорити, що ця проблема лише України і Росії. Європейці цю тезу часто підтримували. Але потрібно дивитися ширше, на геополітичну складову - конфронтацію по лінії Росія-Захід/США і геоекономічну - конфронтацію по лінії Росія-Захід/ЄС ", - пояснив глава" Основи ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінськ не може бути незалежним майданчиком для переговорів з Росією - Полочанінов

При цьому політик звернув увагу на те, що на конференції в Мінську українська сторона була представлена ​тільки опозиційними політичними силами. Ніколаєнко підкреслив, що представництво з боку державних органів України було провалено.

"Не було представника від МЗС. Я вже не кажу про Президента. Але, на мою думку, хоча б заступник міністра закордонних справ повинен там бути. Або посол України в Білорусі. Повинен бути хтось, хто б міг озвучити офіційну позицію Києва. Цього не було ", - заявив Ніколаєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Значну частину товарів, що ввозяться з Білорусі, Україна може виробляти самостійно - Ніколаєнко

Однак, незважаючи на це, більшість діалогів на мінській зустрічі Мюнхенській конференції з безпеки зводилися до тих пропозицій, які були озвучені ще в лютому 2017 року Мюнхені в рамках плану "Три Основи" лідером політичної партії "Основа" Сергієм Тарутою.

"Це тези і пропозиції, які озвучувалися ще в 2017-му році в рамках плану" Три Основи "- не тільки компонент миротворців - а сьогодні вже практично всі сторони погодилися на миротворців, а й перехідна міжнародна адміністрація. І зараз уже зросла кількість прихильників цієї ідеї ", - додав Ніколаєнко.

Втім, безперечно те, що ніхто більше, ніж Україна, не зацікавлений виробляти шляхи вирішення конфлікту, вважає Андрій Ніколаєнко і акцентує увагу на зміні переговорного формату як необхідну умову досягнення результату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні потрібно створити умови, за яких олігархія стане невигідною - Ніколаєнко

"Наївно вважати, що американці чи європейці придумають за Україну план досягнення миру, за яким нам потрібно рухатися. Ми самі повинні бути ініціативними. Натомість українська влада повторює мантру про Мінські угоди і обходить стороною питання міжнародної перехідної адміністрації. Очевидно, що слід серйозно задуматися про новий формат переговорів поряд з "Мінськом". Адже визнання Заходом того, що війна в Україні - це геополітичне протистояння великих держав, говорить про необхідність вибору іншого майданчика для переговорів - ми пропонуємо Відень - і більш розширеного формату. Тому в переговорах точно повинні брати участь представники від Євросоюзу, США, Франції, Німеччини, і, зрозуміло, України та Росії. Більш того, спецпредставники повинні бути наділені широкими повноваженнями. Що стосується України, такий спецпредставник повинен бути затверджений Верховною Радою ", - резюмував голава "Основи".

"2 млн нових робочих місць - обґрунтована цифра" - глава партії "Основа" Андрій Ніколаєнко

Зараз ви читаєте новину «Ніколаєнко: спецпредставник від України на нових мирних переговорах по Донбасу повинен бути уповноважений Верховною Радою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути