субота, 27 жовтня 2018 14:48

Значну частину товарів, що ввозяться з Білорусі, Україна може виробляти самостійно - Ніколаєнко

Значну частину товарів, що ввозяться з Білорусі, Україна може виробляти самостійно - Ніколаєнко
Глава політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко заявив про те, що Україна не розвиває вітчизняні наукомісткі технології і виробництва. Тому насичує свій ринок імпортними товарами з високою доданою вартістю. Фото - 1NEWS.COM.UA

Для Білорусі поставки товарів машинобудування в Україні є пріоритетними.

Наша ж країна не розвиває вітчизняні наукомісткі технології і виробництва, тому насичує свій ринок імпортними товарами з високою доданою вартістю. Про це заявив глава політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко, коментуючи Форум регіонів України та Білорусі.

"Якщо говорити про економічний аспект Форуму, то давайте згадаємо слова президента Лукашенка. Який пріоритет Білорусі? Заїжджати в Україну тракторами, комбайнами та автобусами. Чому? Тому що Україна, чия економіка в рази більше, володіючи величезним внутрішнім ринком, не виробляє подібної власної продукції в достатньому обсязі", - підкреслив політик.

Глава "Основи" також акцентував увагу на негативному сальдо балансу зовнішньої торгівлі України з Білоруссю.

"Президент Порошенко каже, що у нас хороші тенденції в зовнішньоторговельних відносинах з Білоруссю. Але насправді статистика свідчить про інше. Сальдо торгового балансу за минулий рік становить мінус 2 мільярди доларів США, в 2016-м - мінус 1,8 мільярда, в 2015 році - мінус 1,5 мільярда. Тобто щороку ми погіршуємо показники нашої двосторонньої торгівлі - вони більше нам поставляють продукції, ми їм менше продаємо", - зазначив Ніколаєнко.

Додав, що з Білоруссю слід вибудовувати торгово-економічні відносини, які були б вигідні перш за все Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Основа" пропонує заборонити сепаратистські та радикально націоналістичні угруповання

Говорячи про структуру експорту білоруських товарів, глава "Основи" особливо відзначив походження нафтопродуктів, що поставляються з цієї країни.

"Є питання і білоруського експорту. Зокрема 50% їх експорту в Україну - нафтопродукти. У той же час 80% бензину, який використовують в Україні - білоруський. А робиться він з російської нафти. Тому давайте не будемо себе обманювати. Насправді через Білорусь відбувається величезна експортне вплив на Україну з боку Російської Федерації ", - заявив Ніколаєнко.

Політик переконаний, що значну частину товарів, що ввозяться в Україну, наша країна могла б виробляти самостійно. Однак для цього потрібна збалансована промислова політика. У нинішньому ж варіанті від торгових відносин з Україною більше виграє Білорусь.

В Україні потрібно боротися зі змінами системи влади для того, щоб існування олігархії в країні стало неможливим. Глава політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко вважає, що рішення цієї проблеми лежить у законодавчій площині, й Україні варто повчитися боротьбі з олігархами і корупціонерами у розвинених демократій..

Зараз ви читаєте новину «Значну частину товарів, що ввозяться з Білорусі, Україна може виробляти самостійно - Ніколаєнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути