четвер, 27 січня 2022 19:54

"Ніяких поступок не було" - які висновки нормандських переговорів для України

"Ніяких поступок не було" - які висновки нормандських переговорів для України
"Жодних поступок від України не було. Ми не відмовилися від своїх позицій", говорить Антон Кучухідзе. Фото: Офіс президента

Переговори радників лідерів країн "Нормандського формату", які відбулися 26 січня у Парижі, не принесли перемог Росії. А Україна не відступилася від своїх позицій. Про це Gazeta.ua розповів Антон Кучухідзе, експерт з питань міжнародної політики.

"Це була робоча зустріч про консультації щодо питань Мінських домовленостей. Це певне розмороження заблокованого процесу. Суто з дипломатичної точки зору – це добре. Другий момент – сторони говоритимуть в подальшому про розбіжності трактування Мінських угод. І те, як їх владнати. Перемовини тривали вісім годин, бо потужний порядок денний і немає спільних позицій", – каже Кучухідзе.

Перемог для Росії немає, каже експерт-міжнародник.

"Жодних поступок від України не було. Ми не відмовилися від своїх позицій. Робоча зустріч із домовленостями щодо подальших перемовин. Є бажання знайти компроміс. Показати хоча б якийсь прогрес, який демонструватиме певну деескалацію. Це те, чого вимагають США та Британія від РФ", – говорить Кучухідзе.

Україна прагне змінити текст Мінських домовленостей, говорить експерт-міжнародник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арахамія готовий йти до військкомату, Радуцький – до тероборони: як у Раді готуються до ймовірного наступу Росії

"Ми близькі до цих змін. Розбіжності дійсно є. Наприклад, пункт дев'ятий – російська сторона наполягає, щоб ми почали конституційну реформу, а безпека почекає. Ще одна розбіжність – пункт дванадцятий. Він виключає початок будь-якого політичного процесу до відновлення територіальної цілісності. Головне питання – з якого моменту Україна може проводити вибори на Донбасі та вносити конституційні зміни щодо цього регіону", – додає Кучухідзе.

Не можемо проводити вибори, якщо на Донбасі бігають незаконно озброєні ватажки, забирають бізнес та домівки, говорить експерт.

"Не можна говорити про демократичне волевиявлення, якщо не розформувати бойовиків. Українська позиція – спочатку вирішення безпекових питань, а потім – можна говорити про політичні питання щодо окупованих територій. У цьому маємо підтримку наших головних західних союзників – і США, і Британії. Київ має суб'єктність – перемовин із представниками незаконних збройних формувань не вестимемо. Із стриманим оптимізмом можна спостерігати далі", – наголошує Кучухідзе.

"Наші запобіжники від прийняття російської позиції – активна робота дипломатії, до якої немає питань. Збільшення підтримки Заходу. Санкційний режим проти Росії. Той же Північний Потік-2 поки що не запустили. Також маємо збільшення військової підтримки від США та Британії. Це все показує, що Україна здатна реагувати та захищатися", – додає експерт.

26 січня у Парижі відбулися переговори радників лідерів країн "Нормандського" формату". Вони тривали 8,5 годин. У зустрічі взяли участь заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак, голова Офісу президента України Андрій Єрмак, а також дипломатичні радники президента Франції Еммануеля Макрона та федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Сторони мають розбіжності щодо виконання та трактування Мінських домовленостей, але є велике бажання працювати над їхнім вирішенням, заявив Андрій Єрмак.

Зараз ви читаєте новину «"Ніяких поступок не було" - які висновки нормандських переговорів для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути