неділя, 01 грудня 2013 18:16

"Ніхто, крім президента, не наважився б проливати кров" - політолог

"Ніхто, крім президента, не наважився б проливати кров" - політолог
"У пана президента стійка фобія проти вуличних зібрань". Фото: analitica.kiev.ua

Політолог Михайло Басараб вважає, що силовим розгоном Майдану українська влада вийшла за рамки людського спілкування з суспільством.

- Раціональний аналіз ситуації на Майдані давав підстави припустити, що акція протесту не може тривати безкінечно, зазначає фахівець. - З понеділка почалося б поступове затухання Майдану. Не можна стояти до переможного кінця. У когосьробота, у когосьнавчання. Найвірніше для президента було б дати ситуації самій розсмоктатися. Влада могла б заявити про свої орієнтири на Європу, підготовку певних документів до підписання угоди про асоціацію навесні чи пізніше. Тобто, переконати громадян, що вона працює в напрямі євроінтеграції. Таким чином зникли б підстави для гострих протестів.

Силовий розгін Майдану інакше, як підсвідомим страхом Януковича, я пояснити не можу. Він хотів у такий спосіб продемонструвати свою силу, а показав слабкість.

Як повинна опозиція скористатися цим моментом, щоб перехопити політичну ініціативу?

- Багато чого залежатиме від того, як поведуть себе депутати від провладної більшості. Адже в ніч на 30 листопада влада вийшла за рамки людського спілкування з суспільством. Янукович вчинив як звір, віддавши наказ вчинити безчинство на Майдані. Гадаю, що опозиція намагатиметься радикалізувати ситуацію в сесійній залі парламенту. Але у неї недостатньо мандатів, шоб досягнути серйозних змін, скажімо, дострокових виборів президента чи паламенту. Навіть якщо відбудеться певний розлад у Партії регіонів і від її фракції відколеться якась група депутатів. Єдиним інструментом для опозиції залишається вулиця.

Янукович вирішив чимало проблем опозиції. Без таких недолугих дій влади опозиційні партії ніколи б не згуртували такої кількості людей. Їх на вулиці вивела не опозиція, а Янукович. Опозиційні лідери наступного тижня самі пересварилися б і все затухло. Через вчинок президента ми перестали сумніватися у законний чи незаконний спосіб слід добиватися його відставки. Навіть байдужі до політики люди обурилися і піднялися. Суспільство мобілізувалося. Тож багато чого залежатиме не так від дій опозиції, як від дій влади. Якщо вона діятиме так само грубо, усе може закінчитися дуже швидко.

Як нинішні події вплинуть на рейтинг президента?

- Підтримка Януковича суттєво знизиться. Хоча у нього є певне електоральне ядро, яке голосуватиме за нього за будь-яких умов. Але серйозно зросте кількість тих, хто проти нього. Президент мобілізував не так опозиційний електорат, як тих виборців, яким було байдуже. Цим він додав серйозний ресурс своєму опозиційному противнику на майбутніх виборах.

Це змусить молодь піти на виборчі дільниці?

- Безперечно, нинішні події серйозно вплинуть на електоральну активність молоді. Небажання молодих людей голосувати було ахілесовою п'ятою Віталія Кличка. Адже старше покоління, як правило, голосує за "регіоналів" чи комуністів. Тепер, коли Янукович змусив цікавитися політикою багатьох людей, які ніколи нею не переймалися, шанси Кличка значно виросли.

Чи можлива міжнародна реакція на розгін Майдану не лише на рівні заяв, а й конкретних санкцій проти українських можновладців?

- Багато чого залежатиме від того, зупиниться Янукович на вчорашній крові чи піде далі. Якщо він не робити нових дурниць, то про санкції не йтиметься. Коли ж знову застосує силу, то почнуться конкретні дії Заходу.

Відставка глави Адміністрації президента Сергія Льовочкінаце його особистий вчинок чи свідчення розколу в партії влади?

- Насамперед це розкол в Партії регіонів. Я учора бачив на Михайлівській площі нардепа Віталія Чудновського, чоловіка сестри Льовочкіна. У нього на куртці була стрічка з прапором Єврорсоюзу. Це свідчить про певне бродіння серед парламентської більшості. Якась частина депутатів дистанціюється від дій влади. Щодо пана Льовочкіна, то ця новина мене дуже потішила. У нього завжди була гарна інтуїція. Він часто приймав вчасні й вирішальні рішення. Те, що він подав у відставку, заслуговує на повагу як громадянський вчинок. Це дає підстави сподіватися на оптимістичний розвиток ситуації.

А стрілочників будуть шукати?

- У нас цапів-відбувайлів завжди знаходили. Начальник київської міліції уже взяв на себе відповідальність за дії силовиків. Але це виглядає щонайменше смішно. Зрозуміло, що рішення прийняли найвищі посадові особи держави.

Тобто, не просто міністр внутрішніх справ, а сам Янукович?

- Я впевнений у цьому на 100 відсотків. Віталій Захарченкодисциплінований виконавець. Рішення про показово-силовий розгін людей він особисто ніколи б не прийняв. Ніхто, крім президента, не наважився б проливати кров, бити вагітних жінок. Міліціонерислужаки, вони роблять лише те, що їм наказано. Перед такими актами їх детально інструктують, що можна, а що ні. Вони робили тільки те, що їм наказало їхнє начальство. А воно отримало вказівки особисто від Віктора Федоровича Януковича.

Все-таки у Януковича витримка є. Чому він на цей раз похитнувся?

- Жорстокі люди, як правило, мають глибокі психічні розлади. У пана президента стійка фобія проти вуличних зібрань. У нього з'являється страх, коли збираються більше двох чоловік. Тому виникло таке ірраціональне рішеннябити людей.

Якщо ж Янукович не давав такої вказівки особисто, а міліцейські керівники самі вчинили бійню, то президент має піти у відставку. Бо він не контролює ситуацію в державі.

Зараз ви читаєте новину «"Ніхто, крім президента, не наважився б проливати кров" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути