понеділок, 08 квітня 2013 09:19

"Ні ГКЧП 2013" та "Рибак - м***ак" - як українці протестували минулого тижня
12

Минулий тиждень, 1-7 квітня, видався досить гарячим: в різних містечках України загалом пройшло 16 акцій протесту. Найбільше цього разу відзначився Київ. Саме протягом останнього тижня було проведено дві масштабні акції протесту, які організували опозиційні сили: владу висміювали, виганяли і навіть обкидали сніжками.

1 квітня, Київ

Київська міська організація Конгресу Українських Націоналістів разом із громадським рухом "Українська патріотична альтернатива" пікетували Господарський суд м. Києва, де відбулося чергове засідання у справі рейдерського захоплення бази відпочинку для сліпих.

Українські патріоти провели акцію із зав'язаними очима, щоб привернути увагу суспільства до проблем сліпих людей.

2 квітня, Київ

Кияни вийшли під Верховну Раду вимагати призначення дати виборів у столиці. Організували акцію представники опозиційних сил. Мітинг мав стати найбільш масовим за останній час, але багато киян до парламенту так і не прийшли. Однак акція продовжувалася із самого ранку до 18.00. Жоден з лідерів опозиційних фракцій до мітингувальників так і не вийшов. Апофеозом стало те, що кілька мітингувальників закидали депутатів-"регіоналів" сніжками. Чатували на нардепів близько години: поцілити намагалися у кожного "регіонала", який по завершенню робочого дня виходив із будівлі парламенту.

 

А тим часом у парку біля будівлі Верховної Ради встановили сцену синього кольору із написом "Молодь за Європу". Там паралельно проходила акція Молодих регіонів. Їх зібралося близько тисячі. Переважно це молоді хлопці та дівчата. Деякі зізналися, що прийшли туди за гроші, а деякі взагалі не знали, що там роблять. Мітингувальники вимагали від депутатів ухвалити пакет законів, який наблизить Україну до євроінтеграції.

 

3 квітня, Львів

Студенти Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Гжицького пройшлися маршем на захист свого університету. Вони виступили проти приєднання навчального закладу до аграрного університету, який знаходиться у Дублянах (Жовківський район Львівської області).

Понад тисяча студентів об 11:00 вирушили колоною по троє маршем від головного корпусу університету на вулиці Пекарській. Попереду всіх ішов хлопець із барабаном. Вони також несли плакати: "Persona non grata universitatis: Чужмир, Присяжнюк, Снітинський, Ганганов, Синявська, Гунчак", "Сьогодні універ, а завтра рідну хату", "Залиште Універ, ми любим рідну Alma mater" та інші. Також люди вигукували гасла: "Слава Україні!", "Слава нації!", "Геть назад до Києва!".

Крім студентів, у акції взяли учать більше 10 викладачів. Загалом це уже 5 акція студентів ветеринарного університету проти об'єднання.

 

3 квітня, Черкаси

3 квітня депутат Черкаської обласної ради Олександр Сінгаєвський приїхав давати свідчення у Соснівський РВ УМВС України в місті Черкаси. Йому зламали палець під час штурму опозицією сесії облради 22 березня. Підтримати депутата прийшли керівники опозиційних партій області та народний депутат Костянтин Бондарев.

О 16.10 біля Соснівського райвідділу міліції зібралися з десяток людей. Дехто тримав у руках прапори ВО "Батьківщини". Люди перед воротами міліції розгорнули плакат: "Сьогодні міліція б'є нас, завтра вбиватиме наших дітей".

 

5 квітня, Київ

На Контрактовій площі у Києві пройшла акція на захист бібліотеки ім. Заболотного, яка знаходиться у приміщенні Гостинного двору та може у будь-який час викинута на вулицю рейдерами. В акції взяли участь декілька активістів. Вони закликами перехожих записатися до бібліотеки та роздавали відповідні листівки. В результаті до бібліотеки записалося 108 нових читачів. "Взагалі, поки є там бібліотека – можна сказати, що Гостинний ще не втрачено, бо Двір ще функціює у режимі забезпечення культурно-освітнього життя", - прокоментував акцію один з активістів Ігор Луценко.

 

05 квітня, Київ

Відбудеться пікетування Генеральної прокуратури України, щодо порушення прав прийому громадян Генеральним прокурором України. Активісти пояснюють - за період його роботи, на посаді Генерального прокурора України ( більше трьох років), жодному громадянину України особистого прийому не влаштував, що є порушенням ст.22 Закону України про прийом громадян. Загалом під ГПУ зібралося з десяток людей.

4 квітня, Трускавець

Неподалік від центрального бювету пройшла протесна акція через проведення більшості "виїзного" засідання Верховною Радою поза межами парламенту. Вони тримали плакати: "Ні узурпації влади бандитами", "Встань Український Народе", "Вимагаємо позачергову сесію". Також було зачитано звернення до мера, секретаря, та депутатів Трускавецької міської ради з проханням скликати позачергову сесію і дати оцінку подіям у парламенті.

 

4 квітня, Київ

Біля апеляційного суду Києва пару десятків активістів зібралися на підтримку засуджених за вбивство батька та сина Павліченків. Вони засудили протиправні дії правоохоронців.

4 квітня, Донецьк

У Донецьку пройшла акція проти візиту посла США Джона Теффта.

Близько 100 людей із різних міст області зібралися під входом в будівлю культурного фонду "Ізоляція", куди посол США приїхав на конференцію. Вони тримали в руках плакати "Теффт, геть руки від Донбасу", "Ні сирійській революції в Україні!", "Ні "арабській весні" в Донецьку", "Зупинимо "арабську весну" тощо. Протестувальники вигукували образливі слова на адресу американської делегації, а також скандували "Янкі, гоу хоум!". Щоправда не всі протестувальники розуміли, що саме написано на їхніх плакатах.

Акція тривала ще близько двох годин, після чого частина агресивно налаштованих мітингувальників прорвалася всередину приміщення.

4 квітня, Суми

До сотні сумчан взяли участь у мітингу проти узурпації влади, який пройшов на площі Незалежності. Учасники мітингу тримали в руках плакати "Ні ГКЧП 2013", "Рибак - мудак" (Володимир Рибак, голова Верховної Ради,- ред.) та інші. Учасники мітингу виступили проти дій парламентської більшості, яка залишила сесійну залу і провело сесію на Банковой.

 

5 квітня, Дніпропетровськ

Понад 200 людей, активісти громадських організацій та опозиційних партій, зібрались у центрі Дніпропетровська, щоб висловитися проти вступу України до Митного союзу. Протест провели у вигляді театралізованого гумористичного дійства.

Активісти розіграли перфоманс: дерев'яну бричку, що символізує Митний союз, тягнуть уярмлені люди у масках "Лукашенка" і "Назарбаєва". Між ними – одне порожня місце. На "бричці" вони везуть символічний трон із людиною в масці "Путіна".

Організатори кажуть, що до такого дійства вдались, щоб наочно показати людям, яке ярмо чекає на Україну в разі вступу до Митного союзу і хто насправді тягтиме той "віз", а хто на ньому розкошуватиме.

 

6 квітня, Черкаси

У Черкасах пройшла акція "Черкащина, настав час діяти!". У мітингу взяли участь понад п'ятсот черкащан. На мітингу були присутні народні депутати від опозиції: Микола Томенко, Леся Оробець, Микола Княжицький, Юрій Сиротюк, а також два невизнаних переможці по 194 та 197 виборчих округах - Микола Булатецький та Леонід Даценко.

За десять хвилин до початку акції відбулися декілька сутичок. Перша бійка сталася неподалік сцени, біля наметів опозиційних партій "УДАРу" та "Батьківщини". Зіткнулися активісти, що тримали прапори партії "Свобода" та не відомі чоловіки кавказької зовнішності. Провокатори вдягнули білі футболки, із написом "Бий жидів", та почали обливати опозиційних йогуртом. У відповідь, опозиціонери зірвали з невідомих чоловіків футболки, кинули у калюжу та почали топтати. Провокатори побили юриста Віктора Смалія. Його забрала "швидка" зі зламаною щелепою та вибитими зубами.

 

6 квітня, Житомир

У Житомирі пройшла акція протесту "Вставай, Україно!" за участі лідера фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка та лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока.

Як повідомили у прес-службі "Свободи" та "Батьківщина", участь у заході взяли близько 10 тисяч людей. Водночас в МВС повідомили лише про пару тисяч мітингувальників.

На початку колони активісти розгорнули величезний національний прапор. Люди тримали національні і партійні прапори, плакати "Україні волю! Юлі Волю!", "Свободу Юлі!", "За достойну пенсію!", "За справедливу зарплату!", "За Батьківщину!", "Банду геть!".

 

6 квітня, Донецьк

Недалеко від заводської прохідної протестували робочі Донецького електрометалургійного заводу (ДЕМЗ), які потрапили під скорочення. В акції взяли участь трохи більше ста чоловік. Вони тримали плакати: "Зупиніть скорочення", "Дайте можливість працювати і годувати сім'ї", "Дайте допрацювати до пенсії", "Хочемо працювати".

 

7 квітня, Київ

Опозиція провела мітинг у Києві в рамках всеукраїнської акції "Вставай, Україно!". У парку Шевченка зібралося близько 10 тисяч людей. Більшість з них тримали партійні прапори опозиційних сил. Багато людей привезли з регіональних партійних організацій. Люди зайняли майже весь парк і розтягнулися від пам'ятника Шевченку до університету, перекривши таким чином дорогу.

Лідери опозиційних партій – Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок виступили перед мітингувальників і закликали прийти на наступну акцію у Києві 18 травня.

По завершенню мітингу опозиціонери зачитали резолюцію, де висунули свої вимоги: дострокові парламентські і президентські вибори, проведення виборів у Києві у червні 2013 року та скасування всіх ухвалених законів на так званому "виїзному" засіданні, яке 4 червня більшість провела поза межами парламенту.

 

Зараз ви читаєте новину «"Ні ГКЧП 2013" та "Рибак - м***ак" - як українці протестували минулого тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

62

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути