пʼятниця, 29 березня 2019 08:12

Незадекларовані автівки та багатотисячні премії - чим запам'яталась Корчак на чолі НАЗК

Три роки тому, 29 березня 2016-го, члени Національного агентства з питань запобігання корупції обрали своєю головою Наталію Корчак.

За два роки вона залишила посаду голови НАЗК. Її місце зайняв Олександр Мангул. екс-очільницю призначили координатором з гендерної рівності в агенції.

Gazeta.ua згадує, чим найбільше запам'яталась Корчак на чолі Нацагентства.

Автор: ТСН
  Наталія Корчак провела на посаді голови НАЗК два роки
Наталія Корчак провела на посаді голови НАЗК два роки

Електронні декларації

12 серпня НАЗК мало запустити систему електронного декларування. Запуск декларування прямо пов'язували з наданням Україні безвізового режиму з ЄС. Однак перед Держспецзв'язок відмовився видавати на систему свій сертифікат - до системи потрібно було внести доробки.

Електронне декларування запустили вчасно, але система не працювала. Декілька днів намагались запустити програму. Вона запрацювала тільки з 1 вересня.

Прем'єр Гройсман після зриву декларування закликав Корчак піти у відставку.

"Ви самі нездатні організувати роботу вашого сайту, і таким чином ви ставите інших людей під загрозу двох років в'язниці. І таких сотні тисяч людей у нашій країні", - заявив він тоді.

За 2016-2018 роки до реєстру е-декларацій НАЗК подали майже два мільйони декларацій. Однак їх перевіряють вручну через відсутність автоматизованої системи перевірки. Таким чином працівники НАЗК перевірили 164 декларації.

Премії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗК знайшло порушення у рахунках Зеленського

На посаді очільниці НАЗК Корчак також запам'яталась великими преміями для працівників агентства. Розмір залежав від посади і становив від 25 — 200% окладу в червні 2016-го до 450% у грудні 2016-го. Найбільші премії отримувала Корчак - 165,5 тисяч грн.

"Ці премії отримували за роботу. Запущений процес електронного декларування, запущений механізм перевірки фінансування партій, здійснюється постійна робота, пов'язана із запобіганням корупції", - заявила тоді Корчак.

Незадекларована автівка

У листопаді 2017-го проти Корчак відкрили справу щодо незадекларованої автівки у Національному антикорупційному бюро. Одразу після того, як в НАЗК заявили, що склали на голову НАБУ Артема Ситника протокол про корупцію. Спеціальна антикорупційна прокуратура забрала справу у НАБУ і скасувала допит - через конфлікт інтересів.

Пізніше слідчий НАБУ намагався вручити повістку свекрусі Корчак, який за документами належить автівка, але його зачинили у квартирі. Слідчим почала займатись поліція.

Справа щодо незадекларованої автівки фігурувала у догані керівнику САП Назару Холодницькому. Тоді директор НАБУ Артем Ситник звинуватив його у відмові дати доступ до речей Корчак.

Корчак тривалий час викладала на юрфаку Чернівецького університету імені Юрія Федьковича, там навчала екс-прем'єра Арсенія Яценюка, рецензувала його роботу.

Зараз ви читаєте новину «Незадекларовані автівки та багатотисячні премії - чим запам'яталась Корчак на чолі НАЗК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути