понеділок, 17 червня 2013 10:53

Непідписання Угоди Україна-ЄС - дасть негативні наслідки для Східного партнерства - Лінкевічюс

Непідписання Угоди Україна-ЄС - дасть негативні наслідки для Східного партнерства - Лінкевічюс
Лінкевічюс: "Якщо ми будемо чекати, то можемо втратити все". Фото: 15min.lt

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкевічюс (Linas Linkevi?ius) вважає, що непідписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС призведе до негативних наслідків для Східного партнерства.

"Це не буде добре. Я вже говорив, що час не на нашому боці. Це не той випадок. Якщо ми будемо чекати, то можемо втратити все", - сказав глава зовнішньополітичного відомства Литви, країни, яка перебере на себе головування в Раді ЄС із 1 липня.

У листопаді Вільнюс також прийматиме саміт Східного партнерства.

Відповідаючи на запитання, що саме мається на увазі під висловом "утратити все", Лінкевічюс сказав: "Я маю на увазі процес. Ми повинні підтримувати підписання договору. Адже підписання це ще не кінець. Ще потрібна ратифікація 29 парламентами. Є ще дуже багато реальних, а не штучних бар'єрів. Якщо ми втратимо зараз, я думаю, ми можемо втратити взагалі".

Уточнюючи, міністр констатував, що має на увазі "суть Східного партнерства".

"Якщо Угода підписана не буде, у Східного партнерства буде дуже туманне майбутнє. Я б так сказав. Я так думаю. Тут треба напружитися і показати результат. Це можливо і досяжно. І ми повинні це зробити. Вибір повинен бути зрозумілий", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фюле не сумнівається, що у Вільнюсі ЄС підпише Угоду про асоціацію з Україною

Лінкевічюс пояснив, що, говорячи про зрозумілість вибору, він мав на увазі ситуацію з підписанням Меморандуму про поглиблення взаємодії з Митним союзом.

"Коли я був у Києві, у той же день ваш прем'єр-міністр підписав Меморандум про поглиблення взаємодії з Митним союзом. Журналісти запитали мене, що я про це думаю. Я сказав, що не знаю, що думати, оскільки не бачив цього документа", - змалював він ситуацію.

У зв'язку з цим глава зовнішньополітичного відомства висловив побажання, щоб "у майбутньому у нас була колегіальна атмосфера".

"Щоб ми знали заздалегідь, що готується, з якою метою. Адже після підписання була і заява прем'єр-міністра Росії про те, що це ще один крок у бік повного членства у МС. Такі моменти і змушують знову питати: який вибір ви зробили", - пояснив Лінкевічюс свою думку.

Відповідаючи на запитання, чи була дана оцінка меморандуму, міністр сказав: "Я поки не бачу там проблем, але у майбутньому я б хотів, щоб цей процес був більш прозорим".

Він нагадав, що якби сьогодні вирішувалося питання про підписання Угоди, він би зважився негативно.

"Це правда. Але це не означає, що до кінця листопада неможливо зробити домашню роботу. Це можливо. Якщо Україна буде готова, Європа буде готова. Це теж сигнал. Але за Україну ніхто не буде робити домашньої роботи. І головне, всі знають, що треба зробити. Зараз усе залежить від політичної волі, мотивації та рішучості. Я впевнений, що це можливо, і ми над цим працюємо", - підсумував Лінкевічюс.

Зараз ви читаєте новину «Непідписання Угоди Україна-ЄС - дасть негативні наслідки для Східного партнерства - Лінкевічюс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути