пʼятниця, 14 червня 2013 12:42

ЄС натякнув опозиції не затягувати з блокуванням ВР через євроінтеграційні закони

ЄС натякнув опозиції не затягувати з блокуванням ВР через євроінтеграційні закони
Юрікова зауважила, що в України є ще час, але його не так багато, і закликала політиків активізувати роботу. Фото: ipress.ua

Європейський Союз розуміє політичні сили України, які блокують Верховну Раду, проте сподівається, що парламент запрацює і зможе прийняти необхідні для європейської інтеграції України закони.

"Я б хотів звернутися до членів парламенту: ми повністю розуміємо, чому блокується Верховна Рада. Це важливо для політичних партій - проводити дискусії для того, щоб зменшувати проблеми, оскільки це в інтересах вашої країни. Але давайте сподіватися, що рішення буде незабаром знайдено, Верховна Рада запрацює і зможе обговорювати і приймати необхідні закони для євроінтеграції", - сказала заступник голови представництва ЄС в Україні Марія Юрікова.

Свою заяву вона зробила в п'ятницю в ході міжнародної конференції "Соціальні виміри європейської інтеграції України. На шляху до нових законодавчих ініціатив і зміцнення співробітництва між Україною та ЄС".

"Україна стоїть на першому місці серед питань ЄС у цьому році. Цей рік - рік України, рік викликів для України, але й рік можливостей", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угода про асоціацію між Україною та ЄС може бути підписана в листопаді - Коморовський

Юрікова підкреслила, що саміт Україна-ЄС у Вільнюсі - "це історичний момент у відносинах ЄС і України". Вона зазначила, що Україна вже почала реалізовувати заходи для того, щоб виконати необхідні для підписання Угоди реформи. Водночас, Юрікова додала, що очікування ЄС від України дуже високі.

Вона наголосила, що ЄС продовжує наполягати на трьох основних пріоритетах, зокрема вибори і виборче законодавство, концентрацію головної уваги на розробці Виборчого кодексу. Крім того, Україна повинна вирішити питання з політично мотивованими кримінальними справами.

"Справа екс-прем'єра. Зараз ми ведемо процес переговорів, але це умова дуже важлива для наших відносин", - підкреслила вона.

За її словами, Європейський Союз завжди закликав Україну реформувати свою судову систему, прийняти закон про прокуратуру, реформувати Кримінальний кодекс, переглянути роль Вищої ради юстиції, а також вирішити питання про статус суддів. Юрікова нагадала, що в середині травня було прийнято дуже важливе рішення - проект пропозицій, що стосуються написання попередньої заявки та укладення Угоди про асоціацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Друзі асоціації" відзначили прогрес України на шляху до ЄС

"Я хочу підкреслити, що це рішення дуже важливе. Це важливий технічний крок, після якого має слідувати політичне рішення", - сказала вона.

За її словами, Рада закордонних справ буде оцінювати прогрес, якого досягла Україна за тими показниками за вимогами, висунутими до України, і далі буде прийматися політичне рішення, що стосується підписання Угоди.

"Це рішення може бути прийнято у кінці жовтня, найпізніше - у середині листопада", - сказала вона.

Юрікова зауважила, що в України є ще час, але його не так багато, і закликала українських політиків активізувати свою роботу.

Зараз ви читаєте новину «ЄС натякнув опозиції не затягувати з блокуванням ВР через євроінтеграційні закони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути