середа, 17 листопада 2021 23:01

"Немає залізобетонних фактів". У Єрмака оцінили розслідування Bellingcat

"Немає залізобетонних фактів". У Єрмака оцінили розслідування Bellingcat
Радник керівника ОП Михайло Подоляк: "Не було ніяких "зливів".

Розслідування Вellingcat базується виключно на суб'єктивних інтерв'ю з розвідниками у відставці, зокрема з екс-очільником Головного управління розвідки Василем Бурбою.

"Також Bellingcat коректно вказує в ключових місцях, що не зміг незалежно верифікувати наведену розмову. Тобто, цим підкреслюється характер інформації – йдеться про заяви і погляди окремих осіб, а не про залізобетонні факти", - сказав радник керівника ОП Михайло Подоляк у коментарі УНІАН.

"Дуже важливо, що Bellingcat спростував декілька засадничих міфів, які домінували в нашому інформпросторі й активно підтримувалися російською дезінформаційною машиною. Було багато спекуляцій за півтора роки про нібито участь спецслужб США, Туреччини, Британії та Ізраїлю в історії з "вагнерівцями". Нарешті ці спекуляції розвіяні – такого просто не було", - наголосив радник Єрмака.

У звіті йдеться про те, що "не було ніяких "зливів", про які стільки розповідали", додав він.

Документування участі російських військових та найманців у війні проти України та на території інших держав велося увесь час від 2014 року і "не потребувало будь-якого погодження чи наказів на вищому політичному рівні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із сайту СБУ зникли понад 20 матеріалів у справі "вагнерівців"

"В рамках цієї великої операції могли бути різноманітні оперативні заходи. Як вони розвивалися і чим закінчилися – це питання виключно того рівня, на якому вони здійснювалися", - сказав Подоляк.

Головним у цій історії радник очільника ОП вважає те, що завдяки роботі українських спецслужб, розвідників та правоохоронців вдалося зібрати детальний масив доказів злочинів, які скоєні російськими найманцями.

"Усі ці так звані "приватні військові компанії" - це частина російської машини війни, яка може бути зупинена тільки спільними діями міжнародної спільноти. Усі докази злочинів російських найманців мають бути надані Інтерполу та відповідним міжнародним структурам. Це обов'язково", - зауважив він.

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat опублікувала дві частини звіту щодо "зливу" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер". У ній журналісти аналізують обставини та причини зриву спецоперації.

У розслідування ідеться про те, як українські спецслужби під виглядом найму охоронців на об'єкт "Роснафти" у Венесуелі змогли вивезти з Росії кілька десятків бойовиків з ПВК "Вагнера", які найбільше розшукуються, причетних до військових злочинів на території України. Бойовики мали сісти у Мінську в літак Turkish Airlines, який здійснив би екстрену посадку в Києві, але в останній момент операція несподівано була "відкладена" українським керівництвом. Бойовики застрягли в Мінську і незабаром були заарештовані місцевим КДБ.

Bellingcat наголошують, що Зеленського інформували про кожен етап операції. До того, її фінальний план підписав міністр оборони України.

Однією з причин зриву спецоперації колишні оперативники ГУР МОУ називають "політичні ревнощі" президента та його апарату до тодішнього керівника Головного розвідуправління Василя Бурби. Якби він завершив операцію з упіймання десятків військових злочинців, то став би справжнім героєм у широкого загалу. А цього команда Зеленського не могла допустити.

Зараз ви читаєте новину «"Немає залізобетонних фактів". У Єрмака оцінили розслідування Bellingcat». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути