Ексклюзиви
середа, 17 листопада 2021 22:10

Зеленський усе знав: Bellingcat опублікували нові деталі розслідування щодо "вагнерівців"

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat опублікувала другу частину звіту про "злив" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер". У ній журналісти аналізують обставини й причини зриву спецоперації.

Причиною відтермінування операції "Авеню" з упіймання найманців ПВК "Вагнер", про що попросив керівник Офіса президента Андрій Єрмак, було нібито бажання почекати до початку обумовленого тоді перемир'я на Донбасі.

За проєкт "Авеню" відповідали тодішній голова ГУР Василь Бурба й заступник голови СБУ Руслан Баранецький. Керівники проєкту "в полі" їм повідомили, що перенесення операції неможливе. Був величезний ризик викликати підозру в самих "вагнерівців" і спецслужб Білорусі та Росії.

Однак квитки змогли перебронювати на п'ять днів пізніше на вимогу Банкової. Це мало дати час на набуття чинності мораторію на ведення вогню.

На території Білорусі найманцям повідомили, що рейс відклали на п'ять днів. Щоб залишити бійців у тонусі й під контролем, їм повідомили, що їхнє перебування в Мінську оплатять як робочий час. Найманці дотримувалися військової дисципліни. Насамперед - не вживати алкоголю і не тинятися містом.

Автор: theins.ru
  Листування з вагнерівцями
Листування з вагнерівцями

Щоправда, номерів на всі дні для всього складу бійців не було. Тому найманців переселили до санаторію "Білорусочка" за містом. Єдиний найманець із білоруським паспортом залишився в родичів у Мінську.

Наступні три дні найманці дотримувалися суворої дисципліни та інструкцій "Шамана", щоб не здатися підозрілими. Але така поведінка спричинила зворотний ефект. Як пізніше цитували білоруські ЗМІ працівника санаторію: "Приїжджі звернули на себе увагу нехарактерною для російських туристів поведінкою: спиртного не вживали, розважальних закладів не відвідували, трималися осібно, намагаючись не привертати до себе уваги".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Слузі народу" критично відреагували на розслідування Bellingcat

Увечері 28 липня, за інформацією Bellingcat, один бойовик помітив характерний для спецслужб мікроавтобус біля "Білорусочки". Особливо не здивувалися - "вагнерівці" вирішили, що КДБ хоче проконтролювати відліт найманців із країни без пригод.

Проте тієї ж ночі спецпризначенці із групи "Альфа" КДБ Білорусі увірвалися до санаторію, запустили світло-шумові гранати до кімнат через балкони. Після чого озброєна штурмова група в балаклавах вибила двері в номери. На найманців наділи наручники, поклали їх на ліжка обличчям униз і накрили голови подушками. Один найманець заявив пізніше в інтерв'ю RT, що міг бачити з-під подушки, що спецпризначенці обшукували їхній номер і багаж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вагнергейт": що відомо про справу та як до цього причетний офіс Зеленського

За деякими репліками КДБшників, найманці зрозуміли, що вони впевнені, що ті приїхали в Білорусь для повалення влади. Зброї, зрозуміло, не знайшли. Після багатогодинного очікування найманців передали групі ОМОНу, яка відвезла росіян до РВВС. 33-го найманця, який зупинявся у родичів, затримали в їхньому будинку пізніше цього ранку.

Розслідувачі нагадують, як президент Володимир Зеленський розповідав, що "це точно не була наша операція".

"Я точно розумію, що ідея операції - це була ідея інших країн, точно не України. І те, що Україну максимально затягували в це питання - правда", - навели цитату Зеленського.

Bellingcat наголошують, що Зеленського інформували про кожен етап операції. До того ж її фінальний план підписав міністр оборони України.

Автор: КДБ Білорусі
  Зеленський знав про кожен етап операції з "вагнерівцями" — Bellingcat
Зеленський знав про кожен етап операції з "вагнерівцями" — Bellingcat

Однією з причин зриву спецоперації колишні оперативники ГУР МОУ називають "політичні ревнощі" президента та його Офіса до Бурби, з яким уже на той момент стосунки були не найкращі. Якби він завершив операцію з упіймання десятків воєнних злочинців, то став би справжнім героєм у широкого загалу. А цього команда Зеленського, за словами розслідувачів, не могла допустити.

Близькі до Бурби джерела підтвердили The Insider, що одразу після арешту вагнерівців у Мінську він запропонував усім, хто знав про спецоперацію (крім президента), пройти тест на детекторі брехні, щоб з'ясувати, чи не просочилася інформація до білорусів. Через кілька днів після арештів його усунули від роботи.

Новий голова ГУР Кирило Буданов від коментарів одразу відмовився. Лише уточнив, що такого масштабу операції завжди на контролі в президента.

Докладніше - за посиланням.

У першій частині розслідування, підготовленого Bellingcat за участю The Insider, ідеться про те, як українські спецслужби під виглядом винаймання охоронців на об'єкт Роснафти у Венесуелі змогли вивезти з Росії кілька десятків бойовиків із ПВК "Вагнера", яких найбільше розшукують, причетних до військових злочинів на території України. Бойовики мали сісти в Мінську на літак Turkish Airlines, який здійснив би екстрену посадку в Києві. Але в останній момент операцію несподівано "відклало" українське керівництво. Бойовики застрягли в Мінську й незабаром їх заарештувало місцеве КДБ.

Напередодні голова парламентської тимчасової слідчої комісії "слуга" Мар'яна Безугла оголосила проміжний висновок ТСК. У ньому йдеться, що президент Володимир Зеленський не скасовував операцію із затримання "вагнерівців". Документи про їхнє затримання нібито почали готувати лише після затримання в Білорусі. Хоч два роки вже збирали інформацію про приватні військові компанії. Також Безугла запевнила, що і глава Офіса президента Андрій Єрмак не має повноважень віддати наказ про скасування операції.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський усе знав: Bellingcat опублікували нові деталі розслідування щодо "вагнерівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути