четвер, 25 червня 2020 11:58

Нефьодов став головним митником

Рік тому, 25 червня 2019-го, пройшов заключний етап конкурсного відбору на керівника Державної митної служби. За підсумками найбільшу кількість балів (16,97) набрав перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

У прямому ефірі учасники конкурсу представляли членам Комісії свою програму розвитку митної служби, а потім кожен із претендентів відповідав на запитання представників бізнесу, народних депутатів, експертів і членів Комісії.

Автор: radiosvoboda.org
  Нефьодова називають ідеологом ProZorro.
Нефьодова називають ідеологом ProZorro.

36-річний Максим Нефьодов працював в уряді з 2015 року. Тоді прийшов на посаду заступника міністра економічного розвитку й торгівлі Айвараса Абромавичуса.

Відповідав за реформу публічних закупівель, зокрема впровадження електронних тендерів у проєкті Prozorro. Є його ідеологом.

З 19 років працював в інвестиційному бізнесі. 2011-го став керівником українського офісу фонду "Айкон Прайвет Еквіті". Займався інвестуванням у фінансові, медійні, телекомунікаційні компанії.

"Нефьодову потрібний час, щоб звільнити всіх старих митників. Більшістю там поки що старі, - заявляв торік на пресмарафоні президент Володимир Зеленський. - Мені зовсім не подобається те, що загалом відбувається в питаннях контрабанди... Коли ми очистимо всіх митників, це все-таки питання до Нефьодова. І я вірю, що він із цим впорається. Якщо він не зможе, це буде вже моє запитання до прем'єр-міністра, а він буде розбиратися вже зі складом митниці".

Автор: president.gov.ua
  Нефьодову потрібний час, щоб звільнити всіх старих митників, говорив Зеленський торік.
Нефьодову потрібний час, щоб звільнити всіх старих митників, говорив Зеленський торік.

У грудні 2019-го запрацювала нова Державна митна служба. Нефьодов заявив: нова митниця переходить до надання швидких і зручних послуг. Для боротьби з контрабандою запустили стаціонарні сканувальні системи.

Сканування товарів відбувається без безпосереднього огляду посадовими особами митниці, час на перевірку вантажу пришвидшується вдесятеро, зменшується ризик впливу на результати митного огляду осіб, зацікавлених отримати корупційну вигоду, казали у відомстві.

Нефьодов пробув на посаді 9 місяців. 24 квітня уряд на чолі з прем'єром Денисом Шмигалем звільнив його. Призначив в. о. голови Ігоря Муратова, який працює у митній службі 21 рік.

На пресконференції у травні Зеленський заявив: "Мінус десятки мільярдів гривень на рік. Де нам брати ці кошти? Нема наповнення бюджету. Так що нам робити з Максом? Хоча я хочу, щоб Макс повернувся, він може працювати й в Офісі президента, й окремо вести проєкти, які зможе довести до позитивного результату".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів, як хотів підтягнути кадри Януковича

"Я прийшов із реформою, розрахованою на 1,5 року. Я розумію, що в нас радянський підхід - "п'ятирічка за один день".

У політиків чомусь ставлення до митниці не як до органу, який забезпечує безпеку кордонів, безпеку імпорту та експорту. А як до певної друкарської машинки, яка видає на-гора. Ну сказали 30 мільярдів - 30. Сказали 50 - 50. Незалежно від того, в якому стані перебуває економіка.

Мені дуже шкода, що в цій реформі як мінімум настала пауза або, можливо, і відкат назад", - сказав Нефьодов.

У червні президент Володимир Зеленський пообіцяв зламати хребет корупції на митниці. Він заявив, що на місцях "еліти" "купують і залякують".

Зараз ви читаєте новину «Нефьодов став головним митником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути