четвер, 06 березня 2008 16:18

НАТО не візьме до себе Україну через Росію

Держави-члени НАТО висловили скептичне ставлення до надій України і Грузії вступити в блок, оскільки це може лише погіршити відносини Альянсу з Росією.

Максимум на що варто розраховувати Тбілісі і Києву - це одержання дозвіл на реалізацію План дій щодо членства в НАТО, що є лише підготовчим етапом до вступу країн в Альянс.

Хоча деякі з європейських держав сумніваються в доцільності ухвалення навіть такого рішення.

"Не приховаю свого скептичного ставлення до даної проблеми, однак сьогодні ми постараємося все спокійно обговорити", - зазначив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер.

"У Росії змінився президент, і, я думаю, що ЄС хоче будувати відносини з Росією на іншій основі... Ми повинні враховувати не тільки інтереси країн НАТО, але й інших держав", - зазначив глава МЗС Люксембургу Жан Асельборн.

Навіть США, які раніше завзято підтримували вступ України і Грузії в НАТО, висловили досить обережну оцінку їхніх перспектив напередодні самміту в Брюсселю.

"США дотримувались позиції, відповідно до якої для країн, готових до вступу в НАТО, мають бути завжди відкриті двері. Ми не відмовляємося від подібних поглядів. Але вважаємо, що нам варто обговорити наявну ситуацію", - зазначила держсекретар США Кондоліза Райс.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Мілібенд повідомив, що "рука дружньої допомоги як і раніше простягнена" до України і Грузії, хоча і відмовився коментувати їхні перспективи.

Нагадаємо, у Брюсселі у четвер відкрилося засідання Ради НАТО на рівні голів МЗС 26 країн-членів альянсу. Його основними темами обговорення будуть перспективи розширення Альянсу, місії в Афганістану і Косово, а також плани розміщення елементів протиракетної оборони (ПРО) США в Чехії і Польщі.

Напередодні офіційний представник НАТО Джеймс Апатурай повідомив, що питання про прийняття в Альянс нових членів, крім обговорення готовності до цього Албанії, Хорватії і колишньої югославської республіки Македонія, включатиме ставлення до можливого вступу в НАТО України і Грузії. За словами Апатурая, ітиметься про те, "як міністри бачать це, і яку відповідь вони мають намір дати", повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «НАТО не візьме до себе Україну через Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути