Ексклюзиви
субота, 13 червня 2020 14:41

Наступний рівень – повноправне членство: ексміністр оборони про новий статус України в НАТО

Наступний рівень – повноправне членство: ексміністр оборони про новий статус України в НАТО
ЗСУ вже взаємосумісні з арміями Альянсу, каже ексміністр оборони Андрій Загороднюк. Фото: nato.int

Набутий Україною статус партнера з розширеними можливостями НАТО є найближчим до статусу члена Північноатлантичного альянсу і водночас досяжним для нас, пише в колонці на "Європейській правді" Андрій Загороднюк. Він очолював Міністерство оборони України у серпні 2019 - березні 2020-го. Доти керував проектним офісом реформ при відомстві.

"Україна переконала усіх 30 держав-союзників у тому, що ми вже змінилися і прагнемо подальшого зближення. По суті, від учора ми перебуваємо за крок до нашої мети. Наступний рівень – це вже статус повноправного члена НАТО", - пише Загороднюк.

Статус партнера з розширеними можливостями - ЕОР, тобто Enhanced opportunity partner - надають країнам, збройні сили яких вже працюють із використанням стандартів НАТО, вже є взаємосумісними з арміями Альянсу, але з тих чи інших причин або віддають перевагу тісному партнерству, а не членству, як Швеція чи Фінляндія, або розраховують отримати членство в осяжний термін - як Грузія, додає ексміністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В НАТО назвали Росію першим викликом

Він перераховує переваги, які надає Україні цей статус:

- Допуск до актуальної інформації Альянсу, до консультацій, сертифікації, участі в навчаннях, підготовці, оперативного планування та оцінки обстановки. Обмін розвідувальними даними. Військовослужбовці ЗСУ зможуть брати участь у роботі керівних органів НАТО.

- Участь у спільних місіях з НАТО на рівні, схожому до повноправного члена НАТО.

- Є окремі додаткові можливості, залежно від рівня співпраці та поточного рівня взаємосумісності.

"Програма EOP має стати практичним майданчиком для посилення та розвитку наших військ, а українські військові зможуть обіймати нові посади в командних структурах НАТО. Будуть суттєво розширені також можливості з навчання і підготовки, зі спільної діяльності в центрах удосконалення, - зауважує Загороднюк. - Від цього виграє і сам Альянс, який зможе залучати до операцій українські підрозділи та фахівців, які отримали унікальний бойовий досвід в АТО та ООС. Досвід наших військовослужбовців можна буде використати для зміцнення обороноздатності нашої країни і усього Альянсу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рух до НАТО: англійську зроблять обов'язковою в українській армії

Незабаром почнуться консультації Альянсу та України для розробки детальних пропозицій щодо того, як ми та союзники будемо використовувати нові можливості, додає ексміністр: "Починати треба буде з простих речей, наприклад, з широкомасштабної кампанії з вивчення англійської мови. Але вже можна розрахувати, що крок на зближення з Альянсом дозволить підвищити престиж служби в ЗСУ, відкривши нові можливості для розвитку найкращих та досвідчених військових".

Україна отримала статус Партнера розширених можливостей НАТО 12 червня. Такий наразі мають іще 5 країн: Австралією, Фінляндія, Грузія, Йорданія, Швеція.

Зараз ви читаєте новину «Наступний рівень – повноправне членство: ексміністр оборони про новий статус України в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути