вівторок, 22 червня 2021 07:00

Наш вступ у НАТО залежить від РФ. Кремль може підштовхнути США до цього

Членство України в НАТО залежить від Росії. Можемо отримати його, коли РФ почне наступ. Поки що . українській владі треба домагатися підтримки західних партнерів далі. Також повинні підіймати свою економіку, фінансувати армію, наближаючи до стандартів Альянсу, про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповідає політолог Олексій Голобуцький.

  Для Байдена проблеми з Росією не обмежуються питанням України. Він окреслив Путіну роль РФ, якщо вона стане на бік Китаю. Це США більше хвилює, говорить політолог Олексій Голобуцький. Фото: reuters.com
Для Байдена проблеми з Росією не обмежуються питанням України. Він окреслив Путіну роль РФ, якщо вона стане на бік Китаю. Це США більше хвилює, говорить політолог Олексій Голобуцький. Фото: reuters.com

Чим зустріч Байдена-Путіна здивувала?

Під час зустрічі з Трампом Путін був веселий, задоволений. Із Байденом подібної розмови не вийшло. Думаю, американський президент чітко характеризував проблеми – без зайвих сентиментів. Судячи з його слів, результати зустрічі можна буде побачити через 3-6 місяців. Із цього зрозуміло, що ця розмова була не останньою. Байден окреслив зони, у яких можуть співпрацювати, і в яких не можуть. У риториці Путіна нічого не змінилося – він "ні в чому не винний, ви робите таке саме". Думаю, Байден на це і розраховував.

Не хочемо розуміти, що один із планів Росії - тотальне захоплення нашої території

У питанні України не було конкретики. Чому так сталося?

Для Байдена проблеми з Росією не обмежуються питанням України. Він окреслив Путіну роль РФ, якщо вона стане на бік Китаю. Це США більше хвилює.
Президент США сказав, що будуть захищати цілісність України. Що ще мав сказати? Сподіваюся, Путін зрозумів, що навіть натяк на повномасштабну війну з Україною буде кінцем для Росії. А ми розраховували, що після розмови Путін віддасть Донбас і Крим? Цього не буде. Нинішню економічну позицію Росії стан Донбасу влаштовує. Там не так усе страшно, зважаючи на те, що Кремль кидає туди гроші не зі своїх кишень, а з бюджету. І завжди можуть говорити про захист російськомовного населення. Їм добре мати анклав безправної території, населення якої лояльне російському керівництву. Що б не робив Байден чи Зеленський, ситуація залежить тільки від Росії. А вона поверне Донбас лише на своїх умовах.
Ми живемо з постсовковим мисленням, думаємо критеріями територій. Не хочемо розуміти, що один із планів Росії - якщо не тотальне захоплення нашої території, то щоб Україна завжди була нестабільною, слабкою і жила тільки думками про повернення територій. Україну це не повинно влаштовувати. Байден напряму про це говорив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штати готують нові санкції проти Росії. У Путіна відреагували

Офіс президента лише імітує боротьбу з окупантами чи справді працюють над поверненням Криму і Донбасу?

Ця проблема надовго. Зеленський хотів зробити це за електоральний цикл. Має зрозуміти, що не вийде. Це не від нас залежить, а від Путіна.
Потрібно дочекатися зустрічі Байдена і Зеленського і зрозуміти, що американці нам запропонують. Байден не хоче ляпати язиком і розкидатися словами, як Трамп. Він відчуває свою історичну відповідальність. Якщо скаже, що США закінчують розмови з Росією і починається серйозне протистояння, то воно має початися. Те саме з "Північним потоком-2". Щоб його перекрити, США мають піти на конфронтацію з Німеччиною. Їм важливіші гарні відносини.
Як тільки США і Європа побачать, що Росія починає справжнє протистояння і Україна стає буфером, нас візьмуть у НАТО, побудують тут бази. Нікого вже не буде турбувати, що у нас усі крадії. Будуть дивитися стратегічно.
Трамп симпатизував Путіну, бо вони розділяють одну точку зору – вони антиглобалісти. А Байден глобаліст. Він по-іншому дивитися на світ – процесами. Заради певних ідеалів може поступитися. На жаль, поступатися будуть Україною. У європейському напрямку йому потрібна стабільність.
Потрібно відкласти питання Донбасу і Криму до того моменту, коли їх можна буде вирішити. Ні про воду, ні про інше думати не повинні. Ми – бідна країна, повинні підіймати свою економіку, фінансувати армію, наближаючи до стандартів НАТО. Інше – на совісті окупантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посол Росії повернувся в США

Який позитив після цієї зустрічі можна відзначити?

Для Байдена Китай – питання глобального сенсу. Міг сказати Путіну: пострадянський простір ваш, але в китайську орбіту не лізьте. Цього не сталося.
30 років тому нам випала незалежність. Ми її профукали, прокрали. Політичної еліти за цей час не утворилось. Люди прориваються до влади для власного збагачення. Це не найгірший варіант існування держави. Але ще не пощастило геополітично. Тому залежимо від Європи та США.

16 червня президенти США та Росії Джо Байден та Володимир Путін зустрілися у Женеві, Швейцарія. Зустріч тривала майже чотири години. Пресконференції президенти давали окремо. Байден під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним заявив про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.
"Ми домовилися продовжити дипломатичну роботу, пов'язану з Мінськими домовленостями", - сказав Байден.
Також розповів, що є сфери, в яких США і Росія можуть співпрацювати, але якщо Путін й надалі перетинатиме "червоні лінії", Америка готова відповісти.
Путін сказав, що у Росії нібито є тільки одне зобов'язання щодо України – сприяти реалізації Мінських домовленостей.
Згодом секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що
Україна не буде денонсувати Мінські домовленості, але виконати їх у нинішньому вигляді – неможливо. А заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що Сполучені Штати Америки розпочнуть консультації з Україною щодо того, як вона бачить Мінські угоди.

Зараз ви читаєте новину «Наш вступ у НАТО залежить від РФ. Кремль може підштовхнути США до цього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути