Ексклюзиви
неділя, 24 червня 2012 13:44

Нас вже називають "Партія пенсіонерів і бактерій"- Костенко

Нас вже називають "Партія пенсіонерів і бактерій"- Костенко
Юрій Костенко скаржиться на нечесну боротьбу між опозиційними таборами. Фото: liga.net

Праве крило опозиції вже наступного тижня оголосить про завершення переговорів і спільний похід на вибори.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів голова Української народної партії, яка увійде до цього об'єднання, Юрій Костенко. За словами політика, саме про злиття говорити поки що рано.

Чи відбулася політрада по злиттю політичних сил "Наша Україна, Українська народна партія і "Українська платформа "Собор"?

- Народна партія приєднається до правого політичного виборчого об'єднання для проведення в Україні правої політики — це інші речі. Наступного тижня, орієнтовно у вівторок, ви про все дізнаєтесь.

А вже відомо, хто буде головою об'єднання?

- Ми не будемо зараз займатися цими речами - як голова, провід, бо ми не творимо зараз одну політичну партію. Ми створюємо громадсько-політичне виборче об'єднання. В ньому беруть участь партії і громадські організації. Керівники партій, які будуть у цьому об'єднанні, утворюють координаційну раду для взаємодії між керівниками громадських організацій. Усе інше буде після виборів.

Ви маєте на увазі утворення однієї політичної сили?

- Так, є така мета — утворити одну політичну партію, але це вже після виборів.

Тоді як ви збираєтесь балотуватися до Верховної Ради, тільки за мажоритарними округами?

- На вибори ми будемо балотуватися одним списком партійним, і одним по мажоритарці. Це буде відбуватися приблизно у такий самий спосіб, як і друга, ліва частина опозиції формує — через список однієї партії, бо закон же забороняє утворення блоків.

Тобто хтось виходитиме із партій? Тоді на базі якої партії створюватиметься список?

- Виходити ніхто не буде, а буде на час виборів юридично призупиняти членство (зітхає — ред.). Тут немає ніякого секрету — це питання вже майже остаточно погодили, що це буде юридична база Нашої України.

Скільки відсотків Ваше об'єднання планує отримати на виборах? Чи є якісь підрахунки?

-  Я б трохи не так ставив запитання. Бо я вже трохи прочитав, що там пишуть про нас як партію "Пенсіонерів і бактерій". Сьогодні в Україні не так стоїть виборча проблема. Зверніть увагу, що ті, хто себе позиціонує, і вийшли з мотивацією і агітацією на вибори більше року тому, тим не менше, не збирають на себе виборчі симпатії. І сьогодні 15% виборців не хоче голосувати за те, що уже відомо виборцю: починаючи від партії влади і до опозиційних утворень. Коли ми зробили дослідження детальніше, з'ясувалося, що це правоцентристський електорат, який не побачив у тому, що представили політики, те, що вони зазвичай підтримували: це національні інтереси, національна економіка, державна політика, що базується виключно на українських пріоритетах. Тому він і не хоче голосувати. Якщо те об'єднання, яке ми створюємо, доведе, що саме ми є виразниками інтересів цього електорату, то саме такий буде результат. Якщо просто зараз мірятися рейтингами, як нам пишуть, хто 1%, хто 3%, то ми не займалися як інші проекти своїм піаром, бо йшла робота по створенню в Україні правого об'єднання, без якого Україна ніколи не вийде на європейський рівень політики. Так що тут потенціал великий. Як він буде реалізований, враховуючи, що наші партнери, попри те, що ми не проголосили ще себе учасниками перегонів, а інтернет уже наповнився традиційною українською "чорнухою". За таких обставин, коли опозиція воює не проти влади, а одна проти іншої, то виборець скаже: вони усі погані.

Які першочергові завдання у нового об'єднання у разі проходження до парламенту?

-  Повернути Верховну Раду у : "а"— річище конституційне, "б" — українське. Зараз активно дискутується тема закону про фактично другу державну мову. Але це антиконституційне рішення. Чорноморський флот - продовження його перебування теж антиконституційне. Тема, яка для нас є темою номер один — це як через національний український виробничий інтерес сформувати політику, яка потрібна національному виробнику. Це брак робочих місць, що турбує усіх громадян, не зважаючи на те, у Донецьку ти живеш, чи у Львові, чи у Полтаві. Це включає і сегмент земельної реформи, землю ми розглядаємо не просто як товарно-грошові стосунки, а як колиску українського народу. Завдання вивести Україну на європейський рівень розвитку, на європейську перспективу,а не повернення до Росії.

Ви казали, що у ЗМІ ведеться боротьба між опозицією, а як ви будете заявляти про себе, чи будете протидіяти?

- Рекламна кампанія буде обов'язково, а от що стосується протидії... Мене відверто не цікавлять ярлики, які навішуються у українській політиці. Обливання брудом будувалося багато років тому. І ця стратегія виборчих перегонів багато в чому нагадує практику Радянського Союзу, де опозиція спочатку фізично знищувалась, потім через обливання брудом. Згадайте, як 1994 році почала формуватися "порнушна" і "чорнушна" політика: як міг тоді Народний Рух України привести до розрухи, якщо окрім 2 чи трьох його представників нікого не було в уряді? Але ж кампанія велась і навішувались ярлики. І ця політика привела Україну до такого жалюгідного стану. Це не просто забавки від некультурності, це політика насадження союзного комуністичного менталітету російськими політтехнологами, які постійно ділять Україну на "красних" і "белих", зіштовхують лобами. Сумно констатувати, що частина опозиційного табору саме так налаштована проводити виборчу кампанію. Якби ми у 2002 році казали так само, як сьогодні наші колеги про політиків, то історія України була б іншою. Ну це історія, але моя власна позиція: ми будемо в першу чергу змагатися нашими політичними ідеями.

Зараз ви читаєте новину «Нас вже називають "Партія пенсіонерів і бактерій"- Костенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути