Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2012 18:25

Нардепи пропонують заборонити продаж алкоголю з вечора до ранку

Нардепи пропонують заборонити продаж алкоголю з вечора до ранку
Фото: podrobnosti.ua

У Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення боротьби із масовим пияцтвом", що передбачає обмеження на вільний продаж і вживання пива і алкогольних напоїв.

Автор законопроекту, народний позафракційний депутат Руслан Зозуля, відзначає, що відповідно до загальноприйнятих міжнародних норм, вимираючою вважається нація, яка вживає понад 8 л чистого спирту на душу населення на рік. В Україні ж рівень споживання алкоголю на сьогодні становить близько 20 літрів спирту на людину в рік і є одним з найвищих у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" та КПУ не прийшли на "ЧЕСНу розмову із майбутнім парламентом"

За даними Національної ради з питань охорони здоров'я, щороку через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тисяч людей, щодня алкоголь вбиває близько 40 українців, йдеться у пояснювальній записці.

У більшості країн Європи заборона на продаж алкоголю у нічний час діє поряд із забороною продажу алкоголю у загальнодоступних місцях, його продаж дозволено лише у спеціалізованих магазинах або відділах. Наприклад у Російській Федерації з 1 січня 2013 року також почне діяти закон щодо заборони продажу алкогольних напоїв у нічний час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку викрали тираж газети з публікаціями проти "регіоналки" Бахтєєвої

Посилаючись на досвід інших країн, Зозуля пропонує встановити в Україні заборону продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива (крім безалкогольного) з 20 години вечора по 11 годину ранку, а також заборону продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів на відстані менше ніж 300 метрів від загальноосвітніх навчальних та дошкільних закладів.

Законопроект встановлює також заборону споживання алкоголю на вулицях, у парках, скверах і під'їздах жилих будинків (гуртожитків), інших місцях громадського перебування і відпочинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для опозиції головне, не допустити на посаду спікера "регіонала" - політолог

Реалізація закону сприятиме зменшенню кількості хвороб, пов'язаних із вживанням алкогольних напоїв, виробничих травм через вживання алкоголю, кримінальних злочинів, скоєних у стані алкогольного сп'яніння, а отже подовжить строк та покращить якість життя населення України.

Зараз ви читаєте новину «Нардепи пропонують заборонити продаж алкоголю з вечора до ранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути