пʼятниця, 26 жовтня 2018 09:30

Найстрашніший ворог України - це відсутність професіоналів - Жеваго

Найстрашніший ворог України - це відсутність професіоналів - Жеваго
Народний депутат Костянтин Жеваго вважає, що людина повинна мати досвід в галузі, якою керує. Фото: Новое Время

Проблемою України є відсутність професійних людей, які керували б галузями або міністерствами та відомствами.

Про це у програмі "Княжицький" на Еспресо.TV розповів бізнесмен, народний депутат Костянтин Жеваго.

"Найстрашніший ворог України - це відсутність професійних людей, які керували б індустріями, галузями, або міністерствами, розуміючи, що вони роблять. Нам не треба вигадувати велосипед, потрібно просто брати найкращий досвід і його імплементувати", - сказав Жеваго.

Як приклад він навів ситуацію з управлінням банківською системою країни.

"Ми мали керівницю Національного банку, яка зробила дуже багато біди для економіки для банківської системи, для людей, які тримали свої гроші в банківській системі. З часів Другої світової війни жодної успішної країни не існує, де б сама держава закрила 45-50% своєї банківської системи. У неї був аргумент той, що ці банки не виконували функції банків, а були кишеньковими", - заявив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вказали на головну помилку Порошенка, як президента

За його словами, інші країни світу теж проходили через такі ситуації, але вони не закривали банки. Навпаки, створювалися такі умови, коли ці організації були змушені об'єднуватися або долучатися до інших банків.

Жеваго нагадав, що людина повинна мати досвід і працювати раніше в цій галузі, якою вона потім керує. Якщо людина не працювала жодного дня в цій галузі, то це є підозріло і нагадує гру в лотерею.

"Будь-хто повинен мати освіту і досвід. Якщо людина не працювала жодного дня, в жодному центральному банку світу, ані в Німеччині, ані в США, ані в України, ані в Японії, то як можна таких людей призначати на керівні посади в нашому центральному банку? Ми ж не біоматеріал, на якому треба проводити експерименти!", - додав бізнесмен.

Повну версію інтерв'ю Костянтина Жеваго дивіться в неділю, 28 жовтня, о 10:10.

15 березня 2018 року Валерію Гонтареву звільнили з посади голови Нацбанку. Вона очолювала його з 19 червня 2014-го. Тоді курс гривні щодо долара був 11,84. Зараз — 26,35. За період її роботи зі 180 банків залишилося 92. Націоналізували Приватбанк. До відставки Гонтарева сім місяців була у відпустці.

"Валерія Гонтарева — випадковий голова Нацбанку. Президенту була потрібна довірена надійна особа на цій посаді, — говорить фінансовий аналітик Олексій Кущ, 43 роки. — Вона все життя працювала інвестиційним банкіром. У світі призначати керівником центральних банків після такої посади вважають поганим тоном. Бо в них інші підходи до роботи. Зараз 60 процентів активів зосереджені в державних банках. На Фонд гарантування вкладів держава витратила близько 80 мільярдів гривень, а на капіталізацію банків — майже 140 мільярдів. Керівництво Гонтаревої українці запам'ятають девальвацією гривні й інфляцією".

Зараз ви читаєте новину «Найстрашніший ворог України - це відсутність професіоналів - Жеваго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути