четвер, 21 лютого 2013 16:15

"Найбільше людей обурило, що Мірошниченко — не місцевий", - голова Охтирки

"Найбільше людей обурило, що Мірошниченко — не місцевий", - голова Охтирки
Олександр Цілуйко - мер міста, у якому "свободівці" знесли Леніна. Фото: gazeta.ua

Міська рада Охтирки на Сумщині знаходиться на вул. Жовтнева. За 300 метрів звідси поламаний пам'ятник Леніну. Його навпіл переломив з однопартійцями нардеп-"свободівець" Ігор Мірошниченко.

У приміщенні міськради косметичний ремонт. Стіни пофарбовані, зі стель звисають нові недорогі люстри. Але проводка досі стара.У приймальні виконуючого обов'язки мера 38-річного Олександра Цілуйка висять фотографії хлопців у військовій формі та дівчат із барабанами. Хлопці - з Охтирки, навчаються на кадетів у Сумському військовому училищі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українці вже готові до повстання" - Коханівський назвав 8 правил для революції

- Наше місто славне військовими традиціями - тут кілька військових частин свого часу було. Льотчики, пантаньори, два полка ракетних військ, - мер запрошує сідати. За спинкою його крісла кидається в очі великий портрет Віктора Януковича. - Військових пенсіонерів у нас тут 10 тисяч. Церков багато, збереглись майже всі. Лише один храм радянська влада розвалила, а решта просто занедбані були. Церков багато тому, що було багато купців, і кожен будував храм, щоб кращий, ніж в сусіда. У Тростянці сусідньому один храм всього, так що серйозне місто в нас. Часто ходить анекдот, що Харків - пригород Охтирки. Колись вона була більша, але Харкову пощастило, бо євреї оселились там і почали розбудовувати місто.

Чим займаються люди в місті?

- Працюють в "Охтирканафтогазі", є сиркомбінат, який на Росію в основному працює. Охтирський пивзавод живе пиво випускає. Найстаріший пивзавод на Слобожанщині, цьогоріч 100 років святкувати будемо.
В нас найвища зарплата в області — 2545 гривень. Хоча це за рахунок головного офісу "Охтиркинафтогазу". В рядових працівників навіть цієї компанії зарплати низенькі. Виїздять на нафтовидобувні підприємства в Росії.

Іще є швейна та взуттєва фабрики, та вони зараз стоять. Загалом кажучи, місто на себе сьогодні не заробляє. Ми дотаційні.

Враховуючи кількість військових пенсіонерів, має бути потужна підтримка комуністів.

- Охтирка голосує не так. Вона завжди голосує "проти". Ось вам приклад — на позаминулих виборах "Свобода" отримала в нас 34 голоси, зараз — 1800. Якби була графа "проти всіх", стільки б не було. Тоді вони взагалі може й не потрапили б у парламент. Людина повинна мати, як виявляти протестний настрій. От вона й виявила — нате вам "Свободу". А тепер охтирчани кажуть: "Хто ж то приїхав і що ж ми отримали? Що ж це за народний депутат, що так поступив?"

Взагалі, підготували акцію вони вдало. Обрали час, коли у прокуратури колегія, в міліції — виїзна колегія. Я щойно сварив начальника міліції, що не зовсім так, як треба, там поводилися. Але зараз бачу новину, що командира "Беркута" звільнили в Києві — і думаю, слава Богу, що так у нас усе сталося. Бо міліція виходить заручником між політичними силами. А народний депутат - це така міць, що любого чиновника може "як не вбить, то покалічить". І про їх сім'ї ніхто й не подумає.

А так, нормальну піар-акцію "Свобода" провела. Обійшлась вона десь у тисячу гривень, а ефект, як від 500-700 тисяч. Російські канали показали, по Європі пройшло.

Ви казали, що мерія планує виставити "Свободі" рахунок, бо на "зачистку" місця, де звалили Леніна, треба близько 20 тисяч гривень. Будете?

- Якщо ми будемо виконувати ці роботи. Прибрати постамент і рештки пам'ятника коштує якраз біля 20 тисяч.

Те, що в Охтирці чимало обурених акцією, зрозуміло. Як вважаєте, що обурило людей найбільше?

- Те, що Ігор Мірошниченко родом з Лебедина. Його тут раніше не знали. Охтирчани загалом не за Леніна, ні проти нього. Їх обурив метод - що приїхав хтось до їхнього міста і, не спитавши, таке зробив. Аби зробив оце охтирський - зараз би говорили, чи правильно зробили, чи ні. А так обурює саме втручання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свободівець" Мірошниченко зніс пам'ятник Леніна на прохання виборців

До речі, в Лебедині Ленін так і стоїть. І в Тростянці, де "Свобода" має партійний осередок. Там Ленін ще кращий, ніж наш. Більший у два рази.

Ну а мене ображає те, що ми там біля Леніна сосонки висадили з головою суду. Знайшли кілька тисяч гривень і висадили три тисячі сосонок маленьких по місту. "Свободівці" подавили їх своїм ЗИЛом. Образливо, знаєте.

На столі в Цілуйка стоїть прапорець "Беркута". Каже, подарував друг, який працює в сумському відділенні спецзагону.

Якби не Ленін - чим місто переймалося б у ці дні?

- В нас є народний депутат, обраний по мажоритарній системі, від Об'єднаної опозиції, до речі — Ірина Купрейчик. Ми днями подали перелік наших потреб, які виливаються в 70 мільойнів гривень. Треба відновити два басейни у школах, дахи поперекривати, дороги будувати. Ми єдине місто в області, в якого нема об'їздної дороги. Дитячий садочок один збудувати треба.

Працюємо також із народним депутатом від Комуністичної партії Вікторією Бабич. Вона справжній патріот міста, у міській раді довго працювала. Із нею працюємо по реконструкції центру дозвілля. Бо маєму єдину в області балетну школу, а їй виступати нема де. Туди 16,5 млн треба. Також стоїть недобудована центральна районна лікарня. Треба довести до пуття головний корпус.

А зараз де люди лікуються?

- У приміщеннях, де найсвіжіший ремонт був 1968-го. І це проблеми не розвитку - а щоб утримати інфраструктуру, аби люди могли жити. От два колектора сьогодні потрібно ремонтувати. Треба три мільйони, а в мене їх нема. От приїхав би Мірошніченко і сказав: за те, що охтирчани підтримали "Свободу", ми готові допомогти. Нема ж конструктива. Хто б там що не казав на Партію регіонів, а я скажу як член Партії регіонів, що лікарняний довгобуд за останні два роки нарешті майже добудували. Вже всі господарські споруди, всю інфраструктуру відновлено. Отримали томограф цифровий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комуністи вимагають покарати "свободівців" за знесеного Леніна в Охтирці

В нас у суботу тут буде цікаво. Комуністи ж будуть пам'ятник ставити, а місцеві заважатимуть.

В них уже є монумент?

- Ну десь лежить, у надійному місці. "Етіх памятников у нас завалісь", як про гуталін кажуть.

Мені теж щось може не подобатись. Навпроти того пам'ятника рекламна конструкція величезна стоїть, псує весь вигляд. Ми хочемо її прибрати, але ж законними шляхами.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільше людей обурило, що Мірошниченко — не місцевий", - голова Охтирки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

231

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути