вівторок, 09 липня 2013 10:51

Найбільшь корумпованими українці назвали суди і правоохоронні органи

Найбільш корумпованими українці назвали саме ті інституції, які покликані боротися з корупцією - суди (66% опитаних) і правоохоронні органі (64%).

Про це свідчать результати дослідження Барометр світової корупції (Global Corruption Barometer) від Transparency International і Gallup International Association, інформує Українська правда.

Далі за рівнем корумпованості, на думку громадськості, йдуть державні служби (56%), сфера охорони здоров'я (54%), парламент (53%), політичні партії (45%), освітня система (43%), бізнес (36%), військова сфера (28%), Засоби масової інформації (22%), релігійні інститути (21%). Найменш корумпованими громадяни вважають громадські організації (20%).

Дане дослідження показало, що протестувати проти корупції сьогодні готові 68% українців. Про готовність вийти на вулицю з протестом заявили 36% опитаних, тобто кожен третій українець.

43% респондентів вважають, що за останні два роки рівень корупції в Україні значно виріс, 74% - упевнені, що державний сектор корумпований, 80% - охарактеризували дії уряду в боротьбі з корупцією як нерезультативні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Країна підходить до ситуації, коли красти далі вже буде нічого" - експерт

Серед опитаних лише 4% вважають, що державна антикорупційна боротьба приносить хоч якись позитивний результат. При цьому 83% заявили, що важливо мати особистий контакт при вирішенні питань у державному секторі, а 84% - що урядом країни керують організації, які діють у власних інтересах.

Експерти кажуть, що зростання недовіри до цих сфер спровоковане тенденцією різкого підвищення рівня хабарництва в Україні.

Велика частина респондентів визнали, що платили хабар при отримання послуг у правоохоронних органах (49%), медичних установах (41%), освітніх установах (33%), земельних службах (25%), реєстраційних і дозвільних службах (22%), судах (21%), податковій (18%), комунальних підприємствах (6%).

35% опитаних повідомили про випадки вимагання хабара, при цьому 53% з них заявили, що відмовилися платити.

Серед причин, через які люди дають хабарі, можна виокремити такі найсуттєвіші: неможливість отримати послугу іншим шляхом (33%), на подяку (33%), для прискорення процесу (28%), для здешевлення послуги (6%). Не повідомляють про корупційні випадки 74%, бояться наслідків - 24%, вважають, що це нічого не змінить - 63%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У середнього громадянина вигребли все. Далі — питання терпіння народу"

Олексій Хмара, виконавчий директор Transparency International Україна резюмував дане дослідження сказавши, що громадяни країни показали владі "жовту картку".

Хмара підкреслив: "Дослідження минулих років установили, що довіра до церкви вдвічі вища за довіру до судів. Нинішнє опитування виявило, що народні настрої погіршуються: 80% вважають узагалі нерезультативними дії влади й упевнені, що країною управляють кілька осіб із оглядкою на власні інтереси".

"На тлі цих невтішних цифр, а також через зростання масового невдоволення українців діями правоохоронних і судових органів, дуже серйозним тривожним сигналом є готовність кожного третього вийти на вулицю захищати свої права. Цифри свідчать, що жовта картка ризикує перетворитися на червону", - заявив директор Transparency International.

Організація Transparency International Барометр проводить дослідження світової корупції методом індивідуальних інтерв'ю 2003 року.

Протягом останнього опитування, що проводилося з літа 2012-го до зими 2013-го року, було опитано понад 114 тис. осіб у 107 країнах. В Україні з 9 по 17 серпня 2012 року опитано 1000 респондентів старше 18 років. Похибка вибірки становить 3%.

Зараз ви читаєте новину «Найбільшь корумпованими українці назвали суди і правоохоронні органи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути