Ексклюзиви
неділя, 10 грудня 2017 19:48

НАБУ працює за стандартами США, але Євросуд не оцінить - експерт

Автор: ТСН
 

Національне антикорупційне бюро працює за американськими стандартами. Там дозволена провокація задля виявлення факту злочину. В Україні - заборонена. Такі справи розваляться у Європейському суді з прав людини.

Про це Gazeta.ua сказав експерт із конституційного права Олександр Москалюк.

Американська модель дає змогу всім спеціальним правоохоронним органам здійснювати таку провокацію. За європейською моделлю спецоргани мають обмежене право на це. Просто прийти до людини і здійснювати провокацію не можуть. Але якщо чиновник вимагає хабар і особа про це повідомила, тоді долучаються до процесу. Відправляють посередника.

У нас джерелом національного права є рішення Європейського суду з прав людини. Воно забороняє провокацію. НАБУ діє за американськими стандартами. Ті, хто їх вчили, не врахували європейські умови. Американська система нам підходить, але будемо наштовхуватися на Європейський суд із прав людини.

Як має діяти антикорупційне бюро?

НАБУ обрало класичний спосіб виявлення хабарників. Але є й інші. Наприклад, застосування спецзасобів прослуховування, спостереження. На це треба отримувати дозволи. Найпростіше провокацію було зробити. НАБУ повинне дотримуватися процедури.

Призначений політиками керівник може вести лише політичну діяльність

Чи змінить ситуацію створення антикорупційних судів?

Головне - антикорупційні органи мають бути поза політикою. У нас із цим проблема. Наприклад, у Держбюро розслідувань трьох осіб Кабінет міністрів призначає, трьох - Верховна Рада, трьох - президент. Яку діяльність вестиме керівник органу, який призначається політиками?

Як боротися з корупцією за таких умов?

Для мінімізації корупції у верхніх ешелонах влади необхідна політична воля. Важлива незалежність органу і можливість його контролювати, як це передбачено законодавством. Не давати можливості свавільно втручатися в його діяльність. Щоб було чітко зрозуміло, що ДБР може розслідувати вчинені працівниками НАБУ злочини і більше ніхто інший.

Чому ГПУ, СБУ, НАБУ і НАЗК воюють між собою?

І раніше були конфлікти, але про це ніхто не знав. А тут почали створювати нову модель правоохоронних органів. Інші проявили політичний характер. Але покращення є. На керівні посади не призначають по "бєспрєдєлу".

Діяльність генпрокурора спрямована на підтримання позиції президента

А як щодо призначення генпрокурора?

При призначенні в НАБУ, НАЗК була формальна процедура за конкурсом. Коли призначали генерального прокурора - ніякого конкурсу і близько не було. Більш того, змінили законодавство під нього. Ми пропонували закріпити в Конституції, щоб генерального прокурора призначали на конкурсі. Але політичної волі не було. Виходячи з характеру призначення генпрокурора - це підтримання позиції президента.

Чию політичну волю маєте на увазі?

Політичних еліт. Вони повинні між собою домовитися про те, що вони створюють незалежний орган і не втручаються у його діяльність. Це питання президента, Верховної Ради та акторів, які невидимі у цій політичній грі.

Бачу перші паростки зміни політичних еліт

Для чого їм створювати орган, у який не зможуть втручатися?

Правильне питання. Тому потрібна зміна політичних еліт. Це може статися після зміни економічних еліт. Думаю, це відбудеться швидко - у межах 10 років. Я вже бачу перші паростки.

Які у нас перспективи?

НАБУ має можливість розслідувати злочини і передавати справи до суду. Антикорупційна прокуратура не перешкоджає. Далі - судові засідання. Саме там затримуються справи. Це питання завантаженості суддів. Треба заповнити вакантні посади і внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу. Передбачити одноособовий розгляд певних справ, а не колегією суддів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лагард поговорила з Порошенком про НАБУ

29 листопада Генпрокуратура зірвала спецоперацію Національного антикорупційного бюро і звинуватила детективів у незаконних методах роботи. Між відомствами спалахнула публічна війна.

Захід засудив такі дії ГПУ. А радник колишнього віце-президента США Джо Байдена Майкл Карпентер рекомендуватиме скоротити урядову допомогу США Україні в разі, якщо Верховна Рада проголосує за звільнення голови антикорупційного комітету та голови НАБУ.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ працює за стандартами США, але Євросуд не оцінить - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути