понеділок, 27 лютого 2017 10:00

НАБУ боїться незалежного аудиту?

НАБУ боїться незалежного аудиту?
Фото: ckp.in.ua

На думку експертів та блогерів, "група підтримки Ситника" свідомо дискредитує авторитетного британського фахівця, який вів розслідування злочинів путінського режиму, щоб не допустити відставку нинішнього керівництва НАБУ.

В середу в парламенті розглядали кандидатуру від ВР до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки НАБУ. Парламентський комітет по боротьбі з корупцією, очолюваний Єгором Соболєвим, запропонував на цю посаду Роберта Сторча, заступника генерального інспектора при Мінюсті США. Фракції БПП та "НФ" висунули на цю посаду Найджела Брауна, британця, колишнього поліцейського, засновника компанії, що спеціалізується на розслідуванні фінансових афер і розкритті корупційних схем.

Кандидатура Роберта Сторча у підсумку набрала 76 голосів, а кандидатура Брауна - 200 голосів. Традиційна "група підтримки" нинішнього керівництва НАБУ, зокрема нардепи Лещенко, Добродомов, Чумак, активісти Шабунін та Гриценко-молодший, негайно розпочала активну кампанію критики на адресу "не свого" кандидата.

За законом, голову НАБУ можна звільнити достроково лише за підсумками щорічного аудиту. Блогери та експерти відзначать, що галас навколо цієї теми розгорнувся через те, що "антикорупціонери" намагаються запобігти призначенню незалежного аудитора і ймовірному звільненню нинішнього голови НАБУ Артема Ситника. Адже результати роботи НАБУ за рік, як відзначають експерти, практично нульові. 4 судові вироки проти "дрібноти", і то – "договорняки" за угодою сторін без ув'язнення засуджених.

Серед головних претензій до Брауна, які почали озвучувати критики, – зв'язки з росіянами, робота на російських олігархів Березовського та Гусинського.

"Це була співпраця не просто з росіянами – а з заклятими опонентами російського президента", - парирує політолог Віктор Уколов, наголошуючи, що дискредитація британського професіонала носить свідомий характер. Вказує, що з документів, які поширювали піарники НАБУ, насправді випливало, що компанія Брауна допомагала російським опозиціонерам і могла збирати компромат на Путіна.

"Браун займався справою Литвиненка, якого за наказом Путіна отруїли в Лондоні радіоактивним полонієм", - підтверджує нардеп Володимир Ар'єв. Підкреслює, що лист-рекомендацію Найджелу Брауну написала авторитетна Світова асоціація детективів.

Блогер Карл Волох каже, що частина нардепів виступає проти призначення Брауна, бо боїться втратити гранти на боротьбу з корупцію.

"Безперервні скандали із Лещенком і явне підігрування "своїм" з боку НАБУ, імпотентність і непрофесіоналізм цього органу (що неминуче викриють незалежні аудитори), можуть покласти край впливу цієї галасливої самовпевненої команди", - пише Волох. Каже, що в посольствах західних країн вже втомились від постійних скандалів, які супроводжують "аникорупціонерів" Лещенка, Парасюка, Соболєва та інших.

З рекламованою "антикорупціонерами" кандидатурою Сторча все далеко не так однозначно.

"29 листопада Барак Обама номінував Сторча на посаду генінспектора Агенції нацбезпки. Але призначення весь час відкладається. Сторч – людина Обами, і шанси на його призначення Трампом близькі до нуля. Призначення аудитором НАБУ Сторча стало б ще однією точкою напруження між Києвом та Вашингтоном", - каже міжнародний оглядач Олексій Кафтан.

"Брауна ненавидить чимало впливових урядовців Росії, а особливо зацікавлені в його дискредитації у ФСБ, чиї операції вистежувала і допомагала зривати його компанія" - пише Уколов і відзначає, що організаторам запуску кампанії "чорного піару" проти Брауна аплодують у ФСБ.

"Не буду здивований, якщо колись виявиться., що той, хто підкинув "антикорупціонерам" таку аргументацію, цілком свідомо діяв у інтересах "третіх осіб", - каже політолог.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ боїться незалежного аудиту?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути