неділя, 31 жовтня 2021 13:12

На виборчих дільницях у Харкові фіксують масові порушення

На виборчих дільницях у Харкові фіксують масові порушення
Спостерігачі "Опори" повідомили про низку порушень. Фото: ua.news

Від початку дня виборів спостерігачі "Опори" зафіксували у Харкові низку порушень.

Зокрема, 73,6% виборчих дільниць розпочали ранкове засідання о 7:15 або пізніше, як цього вимагає закон. Про це на брифінгу повідомила голова правління організації Ольга Айвазовська.

"Маємо цифру у майже 25%, які розпочали свої засідання завчасно. Тому не всі суб'єкти виборчого процесу мали можливість слідкувати, де перебували виборчі бюлетені вночі, чи були вони у сейфі, чи не було пошкоджено печатку, чи була збережена виборча документація і таке інше", - сказала Айвазовська.

604 з 605 дільниць відкрилися вчасно. Протокол ранкового засідання вели на 78,5% виборчих дільницях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два регіони України обирають нардепів, а Харків - мера

"Це проблема, тому що в нього вносяться дані, які важливі для етапу підрахунку голосів. І розпочали голосування завчасно на 11% дільниць на Харківщині, в той самий час вчасно: 88,6% дільниць, 0,5% це ті, що не почали о 8:00. Відбулося певне затримання цього етапу, але воно було незначним", - повідомила Айвазовська.

У харківський пологовий будинок №7 та у комунальне підприємство "Міський перинатальний центр", де розташовані виборчі спецдільниці, спостерігачів "Опори" не пускали - вимагали негативний ПЛР-тест або сертифікат про вакцинацію.

"Однак вже за пів години після розмови з керівництвом ТВК спостерігача пустили на дільницю. Подібні дії є незаконними, оскільки необхідні документи для спостерігача - це посвідчення спостерігача та посвідчення особи. Жодних вимог щодо необхідності ковід-сертифікатів у Виборчому кодексі не прописано", - зазначив координатор "Опори" за виборами у Харківській області Микола Зінченко.

На дільниці по вулиці Луї Пастера помітили 39-річного виборця, який фотографував бюлетень. Правоохоронці зупинили чоловіка та викликали слідчо-оперативну групу.

Згідно Виборчого кодексу, голосування в Україні є таємним. Під час заповнення бюлетеня забороняється фото- та відеофіксація, а також присутність сторонніх осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електронний паспорт не підходить для участі у виборах

На дільниці №631306, яка знаходиться на території КНП "Міська клінічна лікарня №14 ім. проф. Л.Л.Гіршмана", спостерігачі зафіксували спробу підписання пустого протоколу.

У пустому протоколі вже поставили підписи голова, заступник та секретар дільничної виборчої комісії. Після фіксування факту дочасного підписання протоколу спостерігач викликав поліцію.

"Протокол про підрахунок голосів підписується після завершення процесу голосування, коли в нього вже внесені всі дані, зокрема, про кількість голосів за кандидатів", - пояснив Зінченко.

У день позачергових виборів міського голови Харкова 31 жовтня на виборчих дільницях у школах працюватиме 41 пункт вакцинації. Вони працюватимуть з 9:00 до 18:00.

У наявності у медичних бригад будуть вакцини Coronavac, Pfizer, AstraZeneca.

Зараз ви читаєте новину «На виборчих дільницях у Харкові фіксують масові порушення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути