понеділок, 24 січня 2022 12:44

На тлі російської агресії НАТО посилює військову оборону Східної Європи

На тлі російської агресії НАТО посилює військову оборону Східної Європи
США дали зрозуміти, що розглядають можливість збільшити військову присутність у східній частині Альянсу. Фото: pixabay.com

Через дії Росії на кордоні з Україною НАТО посилює військову присутність у Східній Європі.

Північноатлантичний альянс вирішив надіслати додаткові кораблі й винищувачі до місць розташування свого контингенту на Сході Європи, ідеться в заяві НАТО від 24 січня.

"Країни-члени Альянсу приводять війська в бойову готовність і надсилають додаткові кораблі й літаки-винищувачі до місць розміщення сил НАТО, посилюючи здатність Альянсу до стримування та оборони в той час, коли Росія концентрує війська навколо України", - ідеться в повідомленні.

В Альянсі посилаються на попередні заяви країн-союзників. Зокрема:

- Данія надсилає фрегат до Балтійського моря і планує відрядити винищувач F-16 в Литву на підтримку багаторічної місії повітряного патрулювання в регіоні;

- Іспанія надсилає кораблі, які мають долучитися до військово-морських сил НАТО й розглядає можливість відправити винищувачі в Болгарію;

- Франція заявила про готовність надіслати військові підрозділи в Румунію під командування Альянсу;

- Нідерланди з квітня надсилають два літаки F-35 в Болгарію, щоб підтримати діяльність НАТО з патрулювання повітряного простору в регіоні, а також приводять у готовність корабель і наземні підрозділи для оперативних сил НАТО.

США також "дали зрозуміти, що розглядають можливість збільшити військову присутність у східній частині Альянсу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це шлях у прірву" - голова Верховної Ради звернувся до РФ

"Я вітаю те, що союзники докладаються до нарощування військових сил НАТО. Альянс і далі вживатиме необхідних заходів, щоб захистити всіх союзників, зокрема через посилення східної частини. Ми завжди відповідатимемо на будь-які загрози нашому безпековому середовищу, зокрема посилюючи колективну оборону", - заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Присутність військ кількох держав-членів у країнах Балтії і в Польщі означає, що "напад на одного із членів НАТО означатиме напад на весь Альянс", зазначають у НАТО.

На тлі розміщення Росією в Баренцевому морі нової протикорабельної гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон", НАТО вирішило направити на навчання "Холодна відповідь" у Норвегії два найпотужніші зразки своєї військово-морської зброї - британський авіаносець "Принц Вльський" та американський авіаносець "Гаррі Трумен".

Навчання, що почнуться у березні, спрямовані на відпрацювання перекидання сил на північ Норвегії і стануть найбільшими заполярними навчаннями Альянсу з 1980-х. У них візьмуть участь майже 35 тис. військових із 28 країн, а значна частина відбудеться на морі та в повітрі.

Зараз ви читаєте новину «На тлі російської агресії НАТО посилює військову оборону Східної Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути