четвер, 11 квітня 2019 16:34

На прес-конференції прокурори Кулика відверто спотворювали факти - експерт

На прес-конференції прокурори Кулика відверто спотворювали факти - експерт
Експерт Кирило Сазонов звернув увагу, що заступник глави департаменту Генеральної прокуратури Костянтин Кулик на прес-конференції не зміг навести факти, які б підтверджували звинувачення. Фото: youtube.com

На прес-конференції в інформагентстві УНІАН слідча група заступника глави департаменту Генеральної прокуратури Костянтина Кулика відверто перекрутила факти та намагалася обґрунтувати підозри оточенню Петра Порошенка. Про це у Facebook повідомив журналіст Кирило Сазонов.

"Сьогоднішня прес-конференція Костянтина Кулика справила гнітюче враження. Кулик разом з підлеглими вийшов на обід і виявився в прес-центрі УНІАН, який належить одному олігарху, з яким Кулик, звичайно ж, не зустрічався 3 тижні тому в Ізраїлі. Кулик прийшов, щоб зачитати скаргу, звинувативши одного із заступників Генпрокурора в тому, що йому заважають працювати. На конкретні питання відповідати відмовився. Кілька разів пішов від питання - а як же так сталося, що виписані ним за кілька днів до першого туру виборів підозри Ложкіну, Гонтаревій, Філатову опинилися у журналістів одного з телеканалів. Порадив звернутися за поясненнями до прес-служби Генпрокуратури. Але найцікавіше: прямо на прес-конференції почала валитися доказова база, зібрана підлеглими Кулика проти людей, які за збігом обставин є особистими ворогами олігарха, з яким Кулик, звичайно ж, не зустрічався в Ізраїлі...", - зазначає Сазонов.

Експерт підкреслює, що сам Кулик, який підписав підозри, під час прес-конференції не зміг навести факти, які б підтверджували звинувачення.

"На питання - чим підтверджуються підозри Гонтаревій і її колишнім колегам, Кулик передав слово своєму підлеглому - прокурору Лупу. І той заявив, що підозри проти Гонтаревої підтверджуються якимись судовими рішеннями, згідно з якими операції між "Аграрним фондом" і "Брокбізнесбанком" є фіктивними і визнані недійсними. Про судові рішення, де стверджується абсолютно протилежне, йому нічого не відомо. Наводжу інформацію з відкритих джерел. 2014 року питання законності чи незаконності угод розглядалось в господарських судах ("Аграрний фонд" оскаржував право на ОВДП, які були предметом угоди, у Нацбанку). Справа пройшла 3 інстанції. У грудні 2014-го Вищий господарський суд України ухвалив остаточне рішення, визнавши, що в угодах, які компанія Гонтаревої укладала як брокер між "Аграрним фондом" і "Брокбізнесбанком", відсутні протиправні дії і будь-який склад злочину. Сам Лупу з 2014-го займається досудовими розслідуваннями по темі "Аграрного фонду". Про його обізнаність (а відповідно, про обізнаність всієї слідчої групи) про наявність рішення ВГСУ, у якому дії брокера визнані законними - сумнівів бути не може. Про це свідчить постанова Печерського суду від 29 жовтня 2014 року, де Лупу (судячи з тексту винесеного рішення) був присутній. Чому тоді прокурор з групи Кулика заявляє, що ні про яке рішення господарського суду йому не відомо?", - пише Сазонов.

На думку експерта, заяви учасників "слідчої групи" на прес-конференції свідчать, що підозри проти Гонтаревої і її колишніх партнерів сфабриковані і будуються на абсолютно недостовірних фактах.

"Очевидно, що олігархові, з яким Кулик не зустрічається в Ізраїлі, не терпиться звести рахунки за націоналізацію Приватбанку. І "куликівська група" в ГПУ це завдання старанно виконує", - зазначив політолог.

Як заявив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко, Кулик виносив підозри необгрунтовано і з порушенням законодавства. "Хочу підкреслити, що перевіркою встановлено, що зміни в ЄРДР вносив прокурор Кулик близько п'яти ранку 28 березня поточного року. Внесення змін і так званих підозр, заготовлених невідомими особами, свідчить про наявність факту порушення, а саме статей 276-278 КПК України. Ба більше, документи (докази), на яких повинні базуватися повідомлення про підозру, екземпляри і копії цих повідомлень, взагалі відсутні в матеріалах кримінального провадження", - зазначає Лисенко.

Зараз ви читаєте новину «На прес-конференції прокурори Кулика відверто спотворювали факти - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути