пʼятниця, 10 червня 2011 13:39

На Миколаївщині селяни хочуть перекрити трасу Київ-Одеса через екологічне лихо
6

Фото: ФОТО: прес служба ВЦСПД

У Первомайському та Кривоозерському районах Миколаївської області склалася ситуація, яка загрожує масовим отруєнням людей та зараженням території надтоксичними компонентами ракетного пального.

Про це повідомляє Прес-служба Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності.

Такі наслідки може спричинити масовий демонтаж численних ракетних шахтно-пускових установок, що здійснюється приватними фірмами з метою отримання з них металобрухту та вторинного залізобетону.

Шахти були демілітаризовані та залишені військовими на початку 2000-х рр., коли було розформовано ракетну дивізію, що базувалась на цій території з 1960 р.

Станом на сьогодні громадяни бояться за своє здоров'я та здоров'я дітей, вони переконані, що у випадку зараження місцевості їм доведеться назавжди покинути свої домівки. Вони вважають, що безконтрольний демонтаж ракетних шахт не може відбуватися без "прикриття" з боку представників влади, зокрема, Миколаївської обласної прокуратури.

Голова однієї з сільських рад повідомив, що у випадку подальшої бездіяльності влади мешканці кількох сіл домовилися вдатись до методів протесту - повністю заблокувати рух на автомагістралі Одеса-Київ і не знімати блокаду, доки влада не відреагує на ситуацію, не припинить безконтрольний демонтаж військових об'єктів.

Влітку 2000 р. ця територія вже оголошувалась зоною екологічного лиха, після того як понад 500 осіб постраждали внаслідок отруєння токсичними речовинами, які могли бути компонентами надтоксичного ракетного пального – гептилу. Він використовується в ракетах РС-20 (SS-18) "Сатана", які були головною зброєю дислокованої тут ракетної дивізії. Токсичні речовини тоді були виявлені також у верхніх шарах грунту, а концентрація токсинів у криницях з питною водою місцями перевищувала норму в 15-17 разів.

На околиці села Болеславчик "мисливцями за металом" був розритий військовий могильник, який існував там з 1977 р. та ніким не охоронявся. Свідки повідомляють, що після його розкриття над розкопом піднялася хмара жовто-коричневого пилу, яку вітер відніс на село. З цим випадком люди пов'язують ті негаразди, які з ними трапилися відразу по факту здійснення розкопу.

Мешканці досі скаржаться на проблеми зі здоров'ям, на незрозумілі й раптові погіршення самопочуття, нудоту, запаморочення, тривалі напади сухого кашлю тощо.

За їх словами, представники фірм, які здійснюють демонтаж, приїздять не лише з важкою технікою, але й з озброєною охороною, яка не дозволяє місцевим мешканцям навіть наближатися до розкопів.

Шахтно-пускові установки, на які останнім часом наполегливо претендують "копачі" розташовані поряд із селами Секретарка, Кам'яна Балка, Чаусове-2, Кумарі, Багачівка, Велика Мечетня, Тернувате. Мешканцям Кам'яної Балки тривалий час вдається не допускати проведення демонтажу шахти біля свого села, зупинили вже розпочатий розкоп шахти й мешканці Чаусового-2, тимчасово припинилися роботи з демонтажу шахти біля Секретарки Кривоозерського району.

Зараз ви читаєте новину «На Миколаївщині селяни хочуть перекрити трасу Київ-Одеса через екологічне лихо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути