Ексклюзиви
пʼятниця, 06 травня 2011 05:15

Часте фарбування волосся може призвести до цирозу

Автор: фото: Денис Кийченко
  Київський гастро- ентеролог Юрій Кійченко промацує печінку в пацієнтки. Вона скаржиться на тяжкість під ребрами й нудоту. До цього місяць пила антибіотики від бронхіту
Київський гастро- ентеролог Юрій Кійченко промацує печінку в пацієнтки. Вона скаржиться на тяжкість під ребрами й нудоту. До цього місяць пила антибіотики від бронхіту

За останні 10 років українці у півтора разу частіше вмирають від цирозу. Лікарі кажуть, що недуга починається з ожиріння печінки. Мати киянки 35-річної Олександри Грецько важить 128 кг. Їй важко ходити — задихається.

— У нашому роду всі повні, але мама найбільша, — каже Олександра Грецько. — Вона багато їсть, має гарний апетит. Але часто жаліється, що їй тисне під ребрами, нудить. Лікарі поставили діагноз гепатоз. Пояснили, це через ожиріння. Має пити трави, схуднути. Інакше може розвинутися цироз.

Столичний гастроентеролог 49-річний Юрій Кійченко з Головного військового клінічного госпіталю пояснює, що при гепатозі робочі клітини печінки замінюють жирові. Одночасно жиром обростають інші органи, судини.

— Якщо в роду всі повні, то й діти народжуються такими. Мають спадкову схильність до гепатозу. Але частіше до ушкодження печінки призводить неправильне харчування. Важливо не лише скільки, але й що ми їмо.

Орган отруюють харчові добавки, консерванти, барвники, емульгатори та антибіотики. Шкідливі цукрозамінники у газованій воді та цукерках, крохмаль і здобна випічка на маргарині. Організм їх засвоює занадто швидко. Через те, що у природі таких речовин немає, порушується обмін речовин, виникає ожиріння і цукровий діабет.

— Дуже шкідливі кури із птахофабрик. Раніше у Союзі вони були синіми і худими. Зараз їм у корми підмішують гормони росту та жиру. Вони осідають у м'ясі птиці, потім потрапляють у людський організм. У нашому тілі починаються такі самі процеси, як у бройлері. Людина повніє, печінка обростає жиром. До 20 років штучну курятину їсти категорично не можна.

Також до переродження печінки призводить зловживання алкоголем. Найшвидше повноту спричиняє пиво. Воно містить дріжджі, від яких груди ростуть у жінок, та фітоестрогени, через що вони збільшуються у чоловіків.

— Зміни у печінці починаються зі заміщення здорових клітин жировими, тоді сполучними. На стадії фіброзу орган зменшується, стає наче хрящовитим. Остання стадія — цироз. Більшість клітин перероджуються, гинуть. Якщо вчасно не лікувати, орган перестає переробляти токсини у крові, людина вмирає.

Через хвору печінку в організмі починаються гормональні збої. У жінок виявляють мастопатії, міоми матки. Чоловіки стають імпотентами. Судини стають крихкими, на шкірі проступають судинні зірочки.

— Останнім часом побільшало пацієнтів із цирозом печінки. Не признаються, скільки пили. До хвороби можуть призвести хімічні отруєння, в тому числі від ліків. Погано впливають антибіотики, гормональні препарати. Також цироз викликають вірусні гепатити. Вони скоро вийдуть на перше місце порівняно зі СНІДом.

Лікар пояснює, що часто недуга не має симптомів. До неї схильні люди, які мало рухаються. Через це у них застоюються рідини у жовчному міхурі, шлунку, венах. Токсини отруюють печінку.

— Зазвичай пацієнти скаржаться на тяжкість у правому боку, нудоту і тупі ниючі болі. У багатьох одночасно порушується травлення. Вони мають то проноси, то закрепи, гази у кишечнику. Але цих симптомів може і не бути. Люди з хворою печінкою щодня відчувають більшу слабкість. При обстеженні у них виявляють розширені вени стравоходу.

Європейські лікарі дослідили, що цироз може виникнути через часте фарбування волосся. Токсичні речовини у перукарських барвниках отруюють печінку. У жінок, які змінювали колір волосся частіше одного разу на місяць протягом п'яти років, орган починав відмирати.

Зараз ви читаєте новину «Часте фарбування волосся може призвести до цирозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути