пʼятниця, 01 травня 2020 20:58

Моя відмова підписати абсурдну підозру Порошенку стала однією з причин для мого звільнення - Рябошапка

Моя відмова підписати абсурдну підозру Порошенку стала однією з причин для мого звільнення - Рябошапка
Фото: president.gov.ua

Так звана "справа моряків", яку порушило ДБР щодо п'ятого президента Петра Порошенка, не має правової перспективи і підриває міжнародні позиції України. Про це заявив колишній генпрокурор Руслан Рябошапка в інтерв'ю для YouTube каналу Олексія Гончаренка. Він зазначив, що оголошення підозри у цій справі вдарить не лише по позиції України у Міжнародному арбітражі з морського права, а й завдасть удару по авторитету держави.

"Це однозначно послабить позиції України не лише в міжнародному арбітражі, а й взагалі на міжнародній арені. Тому до такого роду провадження необхідно підходити надзвичайно обережно, і враховувати всі обставини, і ті, які спричинили до такого кроку президента. І не лише президента, а і РНБО. Там рішення приймалося не лише Порошенком, було багато осіб. Тому такі важливі речі, власне контекст в якому відбувалось ця ситуація: і війна, і загострення на той момент, все треба було брати до уваги", - переконаний Рябошапка.

Він також повідомив, що у цьому провадженні не було чого розслідувати.

"Щодо Керченської протоки, то я думав, що ця справа вже давно забута, оскільки ми, дійсно, дискутували про таке провадження. Воно розслідувалося ДБР. І після декількох нарад я думав, що більше до цього повертатися не будемо. Оскільки перспективи і логіки в таких провадженнях я на бачу. І ми навіть не повертались декілька місяців до цього провадження. Я про нього почув знову декілька днів тому, коли був піднятий публічний резонанс щодо можливого вручення повідомлення про підозру. Для мене це досить дивно, я думав - було поставлено крапку, і органи кримінальної юстиції не розслідували це провадження. Там не було що розслідувати. І для того, аби переконати наших колег з ДБР, ми запропонували їм спробувати підготувати хоч якійсь письмовий документ і обґрунтувати для себе, аби було видно - чи є там склад злочину. Вони почали це робити, ми потім зустрілися і знову зрозуміли, що там перспективи немає", - розповів Рябошапка.

Екс-генпрокурор також повідомив, що два інші епізоди, які розслідує ДБР стосовно Порошенка, грунтуються на абсурдних з точки зору права звинуваченнях. Тому він відмовився підписувати підозру, підготовлену під керівництвом Ірини Венедіктової, яка на той момент очолювала ДБР.

"Що стосується повідомлення про підозру, яку я не підписав, вона стосувалась двох епізодів. Це призначення двох членів ВРП наприкінці каденції п'ятого президента. І другий - це епізод про призначені першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки. І що ставилося в вину п'ятому президенту - це узурпація влади. Очевидно, що узурпація влади, узурпація повноважень, які передбачені Конституцією, просто неможлива. Це абсурд. І воно суперечить здоровому глузду", - наголошує Рябошапка.

"Інший аспект - це нібито зловживання повноваженнями президента. Але знову ж таки, з тих матеріалів справи, які я читав, але не читала Венедіктова, не було жодних доказів, які могли б свідчать про те, що були наявні ознаки цих злочинів. Тобто доказів не було. Сама юридична конструкція виглядала безглуздо. І сам документ був написаний, таке враження, що студентами. Я хотів би звернути увагу, що власне в той день, коли відправили цей проект повідомлення до прокуратури, в той же день з'явилося медійне повідомлення, з тим, що нібито ДБР підготувало підозру, а прокуратура блокує вручення повідомлення про підозру п'ятому президенту України. Тобто таке намагання медійне підштовхнути мене до того, аби я підписав цей документ. Я дав своїм прокурорам, аби вони продивились, і він був весь покреслений. Документ був весь покреслений. Очевидно, що таке не можна підписувати. І відповідно було відмовлено у підписанні цього документу. Ми не підписали і відправили назад", - розповідає Рябошапка.

Руслан Рябошапка також підтвердив, що відмова підписати абсурдну підозру Петру Порошенку стала останньою краплею, яка спричинила його відставку.

Зараз ви читаєте новину «Моя відмова підписати абсурдну підозру Порошенку стала однією з причин для мого звільнення - Рябошапка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути