понеділок, 30 липня 2012 22:47

Мовний закон виправити вже неможливо, його треба відкинути - нардеп

Мовний закон виправити вже неможливо, його треба відкинути - нардеп
Ярослав Кендзьор радить владі подумати про українську мову. Фото: www.pravda.lutsk.ua

"Мовний" законопроект "регіоналів" "Про засади мовної державної політики" треба викинути, а не переписувати.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат Ярослав Кендзьор.

Він переконаний, що жодні правки цьому законопроекту не допоможуть і президент Віктор Янукович навряд чи зможе запронувати якийсь компроміс по ньому.

"Я знаю всю цю історію навколо цього провокативного, українофобського законопроекту Колесніченка і Ківалова. Немає що виправляти у цьому законі. Його треба викинути у смітник і готувати новий закон", - переконаний нардеп.

Кендзьор додав: "У сьогоднішніх умовах, зважаючи на те, що тема мови у суспільстві десь у третьому десятку у переліку тих проблем, які є пекучими, загальними і дуже важливими для українського суспільства. То я би пропонував, зважаючи на цю ситуацію, на те, якою ця тема є провокативною, як за неї провокатори завжди вхоплюються і у найнепотрібніший момент, - цей закон просто треба відкинути".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонал": Рада не прийме відставку Литвина і той підпише "мовний" закон

Політик запевнив, що українська мова має достатній захист Конституцією України, зокрема статею 10. Але, на думку нардепа, саме її, а не інші мови, ще варто розвивати і захищати.

"Якби це дійсно була українська влада, то вона б розуміла, яку Голгофу пройшла українська мова... А починаючи від часів Петра 1 до встановлення незалежності — це було понад 172 акти злочинів, які були скеровані на заборону, знищення, обмеження функцій української мови. Ми можемо справді дивуватися, як в таких умовах ми все таки зберегли свою українську мову", - наголосив Кендзьор.

Він підкреслив: "Якби це була дійсно українська влада і розуміла б це, вона би не ущемляючи мови національних меншин, мала б робити мудро, толерантно ті кроки, які би підвищували би статус української мови. Щоб вона у відповідності до Конституції звучала у дитячих садочках, у школах, у вишах, в усіх державних установах, на радіо і телебаченні. Оце б мало би бути завданням української влади".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція примусить усіх чиновників говорити державною мовою

Кожен громадянин України не зважаючи на свою національність зобов'язаний знати українську мову, переконаний нардеп:

"Є незаперечна зрозуміла формула, що коли ми маємо унітарну державу, то кожен громадянин України, якого б походження він не був: росіянин, поляк, єврей, болгарин грек і т.д., він щоб повноцінно адаптуватися у життя українського суспільства, зобов'язаний знати державну мову, плекаючи свою мову, свої традиції і т.д. Так як це є у нормальних цивілізованих держав".

Намагання проштовхнути "мовний" законопроект "регіоналів", Кендзьор вважає "колоніальною політикою Кремля".

Зараз ви читаєте новину «Мовний закон виправити вже неможливо, його треба відкинути - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути